• Dones que obriren portes

  2019, és any d'eleccions municipals. En un moment on ens manquen els referents femenins i feministes, tirem la mirada enrere i indiscutiblement, recordem la Nativitat Yarza. Un dia com avui de l'any 1934, la Nativitat Yarza va ser escollida alcaldessa de Bellprat. No només perquè va encapçalar la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions municipals de l'any 1934 sinó, perquè es va convertir en la primera dona batllessa del país escollida per sufragi universal, la recordem.

 • NO JUGUEM A SER MASCLISTES

  És un fet que els nens i les nenes basen gran part de la seva educació i formació en el joc. Per això, hem de potenciar allò bonic en ells com la sensibilitat, la generositat, la comprensió, la cooperació i sobretot la imaginació. Si el joc és lliure i divertit, aprofite-m’ho i inculquem valors primordials. Tenim la responsabilitat de no encasellar als més petits i les més petites en rols determinats mitjançant els regals que els hi fem. Som els responsables de la seva seguretat, educació i desenvolupament com a éssers humans.

 • Assemblea Nacional de Dones d'Esquerra, 24 de novembre de 2018

  En aquests dies d'intensos moments de sentiments retrobats i d'indignació, acompanyats per l'intens record de les nostres exiliades, presses i represaliades; Marta Rovira, Carme Forcadell, Meritxell Serret i Dolors Bassa, i la immensa tasca política i social que han fet i fan des de la presó i l'exili, renovem el nostre compromís per la feminització del partit i la nostra lluita per la República feminista.   Materialitzem aquest compromís amb la celebració de l'Assemblea Nacional de Dones anual, on totes les dones d'Esquerra, militants, simpatitzants i amigues del partit, ens reunim per compartir i debatre les pases a seguir per tal d'establir la República Feminista que volem i necessitem.

 • Per molts anys, Carme

  Notícia publicada al lloc web d'Esquerra Republicana. Un 29 de maig de 1955 va néixer l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, avui empresonada a Alcalá Meco juntament amb l’exconsellera Dolors Bassa. Com ja ha passat amb altres presos polítics, com Oriol Junqueras, Carme Forcadell es veu obligada a celebrar el seu aniversari entre reixes. I és que Forcadell està privada de llibertat des del passat 23 de març, fa més de dos mesos. Avui diverses persones han tingut un pensament per la Carme, com ara el president del Parlament, Roger Torrent, que ha explicat que "estem convençuts i conjurats en què aquest sigui l’últim aniversari entre reixes".

 • Dia d'Acció per a la Salut de les Dones

  Ahir, en el marc del Dia d'Acció per a la Salut de les Dones vam organitzar una formació a Seu Nacional. Vam parlar de Salut i Gènere amb la professora Lucía Artazcoz, amb la Directora General d'Igualtat, Mireia Mata, amb la presidenta de la sectorial, Carme Bertral, i amb la secretària nacional de salut i benestar, Alba Vergés. Esquerra Republicana se suma a la commemoració del Dia Internacional d’Acció de la Salut de les Dones per la necessitat de posar sempre al mig del debat polític tot allò relacionat amb la qualitat de vida de les dones, els seus drets sexuals i reproductius, els serveis i l’assistència mèdica i seguir despertant la consciència social per promoure canvis que garanteixin la salut de les dones al món.

 • Cap dona en l'oblit: dos mesos empresonades

  Dimecres 23 de maig va fer dos mesos que Carme Forcadell i Dolors Bassa són injustament empresonades a Alcalá Meco. Vam trobar-nos al Parc de l'Espanya Industrial de Barcelona en un nou acte de la campanya Cap Dona en l'Oblit per reclamar la llibertat de les preses polítiques i el retorn de les exiliades, i vam comptar amb les intervencions d'Anna Caula (ERC), Dolors Feliu (PDeCat), Mireia Boya (CUP), Pilar Rebaque (Comissió Dignitat) i Montse Bassa (germana de Dolors Bassa). Des de la sororitat que compartim, dones de diferents partits i entitats vam reivindicar que tenim les preses i exiliades ben vives i presents, i que lluitarem incansablement fins que siguin totes a casa.

 • Dia Internacional contra la LGTBIfòbia: fem la República de la diversitat

  Esquerra Republicana se suma un any més a la celebració del Dia Internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Tal dia com avui de 1990, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) decidia retirar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals, i des de llavors aquesta s’ha convertit en una jornada de denúncia de les discriminacions que pateixen les persones LGTBI i de reivindicació dels seus drets. “El 17 de maig és una data per recordar que arreu del món moltes persones són perseguides per la seva orientació sexual o identitat de gènere i veuen vulnerats els seus drets bàsics”, explica el responsable de la Coordinadora LGTBI d’ERC, Xavi Florensa.

 • Entrevista a Gemma Espigares, diputada al Parlament de Catalunya

  Gemma Espigares és infermera i investigadora predoctoral a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC). Les seves passions són la salut, la gestió de la qualitat i la recerca, i compta amb una àmplia trajectòria com a representant estudiantil. Ha estat Presidenta del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i també ha participat en processos d’avaluació de les universitats en diferents agències, com l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).

 • No és un abús, és una violació!

  Des d’Esquerra Republicana rebutgem contundentment la sentència judicial de l’Audiència Provincial de Navarra en el cas de “La Manada”. És un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que posa en una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquesta situació. Volem seguir construint una República de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi. La sentència condemna per abús sexual i no per violació els fets que van passar durant les festes dels San Fermines del 2016.

 • Dia de la Visibilitat Lèsbica

  Avui és el Dia de la Visibilitat Lèsbica i volem fer més visibles que mai les lesbianes i doble discriminació i invisibilització que pateixen: per ser dones i lesbianes. Ens sumem a la crida per visibilitzar-se a l’espai públic i seguim treballant amb l’objectiu de fer polítiques que reconeguin la doble discriminació i que aquest col·lectiu pugui gaudir d’una igualtat real. La nostra societat pressuposa l’heterosexualitat de totes les dones, és una visió anacrònica i plena de prejudicis que comporta conseqüències perjudicials per la vida de les persones que s’aparten del model tradicional.

 • Cap dona en l'oblit: un mes empresonades

  Ahir a l'acte "Cap dona en l'oblit" vam aplegar-nos per denunciar que ja fa un mes que la Carme Forcadell i la Dolors Bassa estan injustament empresonades a Alcalá Meco. També vam exigir el reconeixement de totes les preses, exiliades i encausades. Tenim molt presents la Carme, la Dolors, la Meritxell Serret, la Clara Ponsatí, l’Anna Gabriel i la Marta Rovira, i volem que sàpiguen que no estan soles i que no permetrem que siguin invisibilitzades. L’acte va tenir lloc a la Plaça de la Vila de Gràcia i va estar organitzat per la plataforma Dones per la República.

 • Santa Jordina

  Ahir vam reivindicar una diada de Sant Jordi feminista, tot recordant que Sant Jordi també és Santa Jordina. Un cop més, refermem el nostre compromís amb la igualtat i amb l'apoderament de les dones. Treballem per una societat de dones i homes lliures en què s'eduqui en la igualtat, sense estereotips de gènere. Llegir ens fa lliures, i estem convençudes que juntes i amb cultura podrem vèncer tots els dracs del món.  Per un Sant Jordi en llibertat.