• Dona, resilència i compromís

  La desigualtat de gènere és una de les causes i efectes principals de la fam i la pobresa al món. El 60% de les persones que pateixen fam crònica són dones i nenes. Però si la dona tingués el mateix accés que els homes a la terra, la tecnologia, els recursos financers i l’educació, la fam al món es reduiria en una xifra que oscil·la entre els 100 i els 150 milions de persones. Són dades del Programa Mundial dels Aliments per al 2013. La degradació del medi ambient té un impacte sobre els recursos naturals que afecta més les dones que els homes rurals perquè són les dones les que caminen grans distàncies diàriament a la recerca d’aigua i combustible.

 • Dones amb tots els drets

  Ja fa més de 100 anys que, cada 8 de març, celebrem el Dia internacional de les dones. I malgrat el pas dels anys, i dels importants avenços assolits cap a la igualtat amb el desenvolupament de les polítiques de dones, encara avui hem de fer d’aquesta efemèride una jornada reivindicativa. Seria una evidència dir que encara ens queda camí per recórrer, si no fos que volem posar de relleu que l’actual situació socioeconòmica fa trontollar uns drets adquirits que, malauradament, no es troben prou arrelats i que ara corren perill de recular.

 • Dia de la Igualtat salarial entre Dones i Homes

  El 2010, un informe elaborat per la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu posava de relleu que les dones havien de treballar 418 dies més que els homes per igualar-los el salari, això és: havien de treballar fins el 22 de febrer de l’any següent per obtenir els mateixos ingressos que els homes. El 22 de febrer ha esdevingut, doncs, el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes, i les JERC i Esquerra Republicana volem posar de manifest no només la persistència, sinó també l’augment d’importants desigualtats retributives per raó de sexe.

 • Descalça, embarassada i a la cuina

  L’altre dia la meua filla em preguntà tota estranyada sobre una frase que un home deia a una dona amb tota naturalitat: “Tu descalça, embarassada i a la cuina”. I li dius i et dius que això és el que el ministre de Justícia espanyol, el seu partit i tota la cort volen per a les dones. Al segle XXI els vents que bufen no són bons per a les dones. Hi ha polítics que com a solució a la crisi volen que les dones tornem a la cuina en règim de servitud. Per altra banda, només ens consideren un valor: la procreació.

 • Carta a la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval

  Benvolguts i benvolgudes, Arran de la polèmica sorgida pel cartell que anuncia el Carnaval de Reus de 2013, us volem fer arribar la nostra sorpresa pel fet que una entitat de prestigi com la vostra hagi utilitzat, com a reclam per anunciar una festa popular de caràcter lúdic i festiu, un cartell sexista. Creiem que hi ha altres fórmules més creatives i mes respectuoses de fer conèixer a la població en general la festa del Carnestoltes. Aquest cartell pot ferir la sensibilitat de diferents persones, inclosos els infants, alhora que perpetua la visió de la dona com un objecte de desig sexual i més específicament durant aquesta festivitat concreta.

 • La Secretaria Nacional de la Dona d'Esquerra Republicana demana la retirada del cartell del Carnaval de Reus de 2013

  L’article 22 de la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista prohibeix l’elaboració i la difusió de continguts i d’anuncis publicitaris que, mitjançant el tractament o la posada en escena d’aquests vehiculin tàcitament o implícitament missatges sexistes i misògins. Per la Secretaria Nacional de la Dona, Rosa Amorós “Ens deixa perplexes que una entitat de prestigi com ho és la Federació Reusenca d’Agrupacions de Carnaval (FRAC) hagi caigut en la utilització de la dona com a reclam sexual i publicitari per anunciar una festa popular de caràcter lúdic.

 • Publicitat de jocs i joguines lliures de sexisme

  El joc i les joguines són les eines que permeten desenvolupar capacitats intel•lectuals, motores i afectives, així com afavorir el procés de socialització i la integració social de nenes i nens. Permeten divertir-se, relacionar-se i aprendre actituds i habilitats necessàries per a la vida. Ara que s’acosta les festes nadalenques, és una bona oportunitat per veure quines joguines hi ha al mercat i quines s’adapten millor als nostres infants perquè desenvolupin les seves habilitats. No ens hauria de deixar indiferents el grau de sexisme que impera a la publicitat de les empreses de joguines.

 • 25 n Dia Internacional contra la violència vers les dones: SORTIM AL CARRER

  En el que va d’any, ja són 19 les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles als Països Catalans. Una xifra que, recordem-ho, només és la punta de l’iceberg d’un fenomen molt més ampli i extens. Si es comptabilitzessin els milers de dones que hi ha a les Unitats de Salut Mental dels nostres hospitals per intents d’autolisi provocats per la violència masclista, o les dones que han decidit acabar amb la seva vida per la mateixa causa, la xifra de dones que pateixen (i han patit) violència masclista seria, sens dubte, esgarrifosa! I és que la violència contra les dones no entén de classes socials, ni d’origen, ni d’edat.

 • DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

  Enguany, la contesa electoral convocada el 25 de novembre a Catalunya ha eclipsat totalment una cita molt més important: la commemoració del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència masclista, que es va establir l’any 1981 en el marc de la primera Trobada Feminista d’Amèrica Llatina, i que l’Assemblea General de l’ONU declarà l’any 1999 Dia internacional, tot convidant a governs, organitzacions governamentals i no governamentals a organitzar anualment activitats dirigides a sensibilitzar l’opinió pública sobre la violència contra les dones.

 • Ara us explicaré una història....

  Hi havia una parella que ha estat molts anys convivint i mal vivint, i ara ja no poden seguir així. Catalunya, ja no desitja continuar amb aquesta relació sense futur i ha pres una decisió que ja no té tornada enrere. L’Estat Espanyol posa totes les traves al seu pas. Ella, és treballadora, responsable, estalviadora, comprensiva, i sobretot preocupada pel futur dels seus fills i filles. Està cansada de treballar tot el dia, ser el pal de paller de casa seva i d’ocupar-se tota sola de la família.

 • La política o la fas o te la fan

  Les dones representem un 52% de la població total; com es tradueix aquest percentatge en nombre de vots? Aquesta és un pregunta que hem de tenir molt present i sobre la qual val la pena reflexionar en profunditat. Encara no fa ni 100 anys que les dones tenim dret a vot (només des de 1933!). Des d’aleshores hem passat per una dictadura militar que va reduir el paper de les dones exclusivament a les tasques de cura de la llar i de les persones dependents (infants i gent gran…); i per un període democràtic posterior, molt actiu en el desenvolupament de les polítiques de dones, i amb les que hem assolit importants avenços cap a la igualtat.

 • El repte de les dones a la nova República Catalana

  Les dones volem gaudir plenament dels nostres drets de ciutadania i per aquest motiu estem obertes a establir nous pactes per compartir amb els homes totes les decisions que afecten la nostra vida col•lectiva. Desitgem aconseguir una ciutadania plena que ens permeti participar de manera activa i superar els impediments que històricament s’han oposat a l’exercici dels nostres drets socials, polítics, econòmics i culturals. Per aquest motiu, en aquest moment que estem en plena elaboració del programa electoral, i que cal definir quin país volem.