• Najat Driouech: orígens, trajectòria i conviccions de la primera diputada musulmana del Parlament

  El passat 17 de gener Najat Driouech s’asseia per primera vegada en un escó del Parlament de Catalunya. El fotoperiodista Jordi Borràs va saber capturar la nova diputada de manera que, de fons, sortís el líder del PP, Xavier García Albiol, i ràpidament la fotografia es va fer viral. Driouech no és gaire aficionada a les xarxes socials i no va ser fins al cap d’un parell de dies que es va assabentar de l’impacte que havia tingut aquella imatge. Va rebre moltes felicitacions de gent de tots els colors polítics, i alguns fins i tot van assegurar-li que emmarcarien la fotografia.

 • Construïm totes juntes una República catalana amb nom de DONA

  Ens trobem immerses en un món molt patriarcal en el qual la dona ha d’adaptar-se constantment per tal de poder ocupar el lloc que li correspon. No és fàcil anar driblant els constants paranys que fan que el nostre esforç no tan sols es concentri en la tasca a desenvolupar, sinó també a donar-nos presència.   És habitual que en les reunions de treball i en d’altres àmbits de representació social, la dona hagi de lluitar per no tenir un paper transparent. I no per manca d’aptituds, sinó per la conducta dels que les envolten.

 • 10 motius per fer la vaga feminista del 8 de març

  Les diputades i els diputats al Parlament del Grup Republicà han anunciat avui que el proper dijous 8 de març faran vaga. També en faran les diputades al Congrés dels Diputats i les senadores d’Esquerra Republicana. Com que als càrrecs públics no se’ls descompta la part promocional a la jornada de vaga, els càrrecs d’Esquerra que la facin donaran els diners a diverses entitats de dones repartides per tot el territori. “Hem vingut al Parlament a canviar les coses i a fer-ho conjuntament.

 • Manifest 8 març: Dia Internacional de les Dones

    De nou, el 8 de març de 2018, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat.   Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància.

 • La vergonya de parlar de bretxa salarial al segle XXI

  Quina és la situació actual? Les dades parlen per sí soles: A Catalunya la bretxa salarial ja és del 23,9%. És a dir: la mitjana de la diferència de sou entre homes i dones és de gairebé un quart del salari, el 75% dels contractes a temps parcial són de dones, les dones suposen menys d'un 20% en els consells d'administració de grans empreses, una de cada dues catalanes tenen rendes per sota del llindar individual de pobresa... I podríem seguir. La bretxa salarial és un fenomen provocat per diferents causes, totes amb origen en el sistema patriarcal.

 • L'esquerra Feminista

  D’ençà que el el 2015 vam posar fil a l’agulla amb l’objectiu d’aconseguir un partit més feminitzat i més feminista, han estat moltes les hores que hi hem dedicat, molts esforços, molts quilòmetres recorreguts, moltes trobades arreu del territori i moltes persones (més de 300!! –gràcies a totes i cadascuna- ) les que ens heu ajudat a construir el nostre Pla per la Igualtat, aprovat per UNANIMITAT per l’Assemblea Nacional de Dones, l’Executiva i el Consell Nacional a finals del 2016.

 • Ni un pas enrere, la lluita continua!

  No anem bé, gens bé. Cada dia milers de dones reben maltractaments sistemàtics per raó de la seva condició de dona. És cert que a Catalunya el nombre de víctimes mortals per violència masclista han anat disminuint però, es continuen assassinant dones només pel fet de no respondre o respectar allò que la societat considera que ha de ser el seu paper. L’assassinat és l’expressió extrema d’aquesta situació, de com funciona la nostra societat respecte a la relació entre homes i dones.

 • Per una República lliure de violències masclistes

  El 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, es posa novament de manifest que una societat igualitària i garant del respecte dels drets humans no és possible quan la meitat de la població és reiteradament discriminada, violentada i assassinada simplement per la seva condició de DONA. Aquest any, s'han produït 22 feminicidis als països catalans i la línia d'atenció a les dones en situació de violències del principat, ha rebut 4252 trucades durant els 5 primers mesos d'enguany.

 • De “l'Estatut de les dones” al Referèndum

  El dia del referèndum per validar l'Estatut de Núria, el 2 d'agost del 1931, el sufragi femení encara no era legal. Aquest fet no va aturar les dones catalanes del l’època. Per això, algunes organitzacions i col·lectius femenins van engegar una campanya perquè les dones, ja que no podien votar, sí que poguessin expressar el seu suport al text estatutari mitjançant una recollida de firmes. Va ser l'anomenat "plebiscit femení". Senzill però molt efectiu: més de 400.000 catalanes van firmar el 2 d'agost del 1931 a favor del primer text estatutari perquè la llei espanyola no permetia el sufragi femení.

 • Meritxell Serret

  Meritxell Serret: “L’1 d’octubre votarem per allunyar-nos de la repressió que estem patint”

  a consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació participa en l’acte de la campanya pel Referèndum que Esquerra Republicana ha celebrat a Pardines   La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, ha afirmat des de Pardines que “l’Estat està demostrant la poca cultura democràtica que té. Per tant, el proper 1 d’octubre sortirem tots a votar per demostrar quina classe de país volem, allunyant-nos absolutament de la repressió que estem patint”.

 • Núria Marín: Un sí a la solidaritat, a la igualtat d'oportunitats

  República, paraula de gènere femení. No és una casualitat aquesta coincidència, paraules com solidaritat,equitat, igualtat, conciliació, justícia, tenen també gènere femení i  defineixen el nostre Sí a la República. Un sí a la solidaritat, a la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, un sí a l'equitat salarial, a una real i efectiva conciliació de l'horari laboral i la vida en família. Una República amb tants models de família com maneres d'estimar i compartir projectes de vida siguem capaços d'imaginar.

 • Olga Palahí Palafrugell

  Una República en pro de la igualtat

  “La República Catalana té nom de Dona”. I què vol dir aquest eslògan? Doncs que la República Catalana ha de ser una oportunitat i una eina per treballar més efectivament en pro de les dones, i en pro de les polítiques d’igualtat efectiva entre gèneres. Les últimes lleis aprovades al Parlament de Catalunya en aquest tema també han sigut tombades pel Tribunal Constitucional Espanyol, com els plans d’igualtat a la feina, les mesures contra l’assetjament sexual, i l’equitat en l’organització sindical i negociacions pels treballadors, entre altres.