• Santa Jordina

  Ahir vam reivindicar una diada de Sant Jordi feminista, tot recordant que Sant Jordi també és Santa Jordina. Un cop més, refermem el nostre compromís amb la igualtat i amb l'apoderament de les dones. Treballem per una societat de dones i homes lliures en què s'eduqui en la igualtat, sense estereotips de gènere. Llegir ens fa lliures, i estem convençudes que juntes i amb cultura podrem vèncer tots els dracs del món.  Per un Sant Jordi en llibertat.

 • Executiva Nacional de Dones Oberta

  La setmana passada l'Executiva Nacional de Dones va fer una executiva oberta en la qual es van convidar a les dones que formen part del partit.  Malauradament tenim a persones empresonades per les seves idees i Carme Forcadell i Dolors Bassa són dues d'elles.  Com ja és sabut, la societat ha oblidat a les dones preses que hem tingut durant setmanes tancades a la presó. No volem que això torni a passar i per aquest motiu les dones d'ERC ens vam reunir per compartir idees i propostes perquè el nostre país, la nostra gent no s'oblidi que les "preses també estan preses".

 • Dones en el món laboral dels homes

  Sóc biòloga, empresària, divorciada i mare de dues filles de 22 i 19 anys. Ja fa més d’11 que vaig decidir deixar de treballar per un cap  que menystenia la meva capacitat. Contractada durant dos anys com a auxiliar administrativa, desenvolupava feines de directora tècnica en una empresa important dins del sector del Control de Plagues, aigua i patologies de la fusta. En aquells  temps estava contenta que em deixessin signar com a directora i cobrar com a auxiliar administrativa. Només havia una dona treballant a l’empresa: jo, la “secretària”.

 • Najat Driouech: orígens, trajectòria i conviccions de la primera diputada musulmana del Parlament

  El passat 17 de gener Najat Driouech s’asseia per primera vegada en un escó del Parlament de Catalunya. El fotoperiodista Jordi Borràs va saber capturar la nova diputada de manera que, de fons, sortís el líder del PP, Xavier García Albiol, i ràpidament la fotografia es va fer viral. Driouech no és gaire aficionada a les xarxes socials i no va ser fins al cap d’un parell de dies que es va assabentar de l’impacte que havia tingut aquella imatge. Va rebre moltes felicitacions de gent de tots els colors polítics, i alguns fins i tot van assegurar-li que emmarcarien la fotografia.

 • Construïm totes juntes una República catalana amb nom de DONA

  Ens trobem immerses en un món molt patriarcal en el qual la dona ha d’adaptar-se constantment per tal de poder ocupar el lloc que li correspon. No és fàcil anar driblant els constants paranys que fan que el nostre esforç no tan sols es concentri en la tasca a desenvolupar, sinó també a donar-nos presència.   És habitual que en les reunions de treball i en d’altres àmbits de representació social, la dona hagi de lluitar per no tenir un paper transparent. I no per manca d’aptituds, sinó per la conducta dels que les envolten.

 • 10 motius per fer la vaga feminista del 8 de març

  Les diputades i els diputats al Parlament del Grup Republicà han anunciat avui que el proper dijous 8 de març faran vaga. També en faran les diputades al Congrés dels Diputats i les senadores d’Esquerra Republicana. Com que als càrrecs públics no se’ls descompta la part promocional a la jornada de vaga, els càrrecs d’Esquerra que la facin donaran els diners a diverses entitats de dones repartides per tot el territori. “Hem vingut al Parlament a canviar les coses i a fer-ho conjuntament.

 • Manifest 8 març: Dia Internacional de les Dones

    De nou, el 8 de març de 2018, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat.   Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància.

 • La vergonya de parlar de bretxa salarial al segle XXI

  Quina és la situació actual? Les dades parlen per sí soles: A Catalunya la bretxa salarial ja és del 23,9%. És a dir: la mitjana de la diferència de sou entre homes i dones és de gairebé un quart del salari, el 75% dels contractes a temps parcial són de dones, les dones suposen menys d'un 20% en els consells d'administració de grans empreses, una de cada dues catalanes tenen rendes per sota del llindar individual de pobresa... I podríem seguir. La bretxa salarial és un fenomen provocat per diferents causes, totes amb origen en el sistema patriarcal.

 • L'esquerra Feminista

  D’ençà que el el 2015 vam posar fil a l’agulla amb l’objectiu d’aconseguir un partit més feminitzat i més feminista, han estat moltes les hores que hi hem dedicat, molts esforços, molts quilòmetres recorreguts, moltes trobades arreu del territori i moltes persones (més de 300!! –gràcies a totes i cadascuna- ) les que ens heu ajudat a construir el nostre Pla per la Igualtat, aprovat per UNANIMITAT per l’Assemblea Nacional de Dones, l’Executiva i el Consell Nacional a finals del 2016.

 • Ni un pas enrere, la lluita continua!

  No anem bé, gens bé. Cada dia milers de dones reben maltractaments sistemàtics per raó de la seva condició de dona. És cert que a Catalunya el nombre de víctimes mortals per violència masclista han anat disminuint però, es continuen assassinant dones només pel fet de no respondre o respectar allò que la societat considera que ha de ser el seu paper. L’assassinat és l’expressió extrema d’aquesta situació, de com funciona la nostra societat respecte a la relació entre homes i dones.

 • Per una República lliure de violències masclistes

  El 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, es posa novament de manifest que una societat igualitària i garant del respecte dels drets humans no és possible quan la meitat de la població és reiteradament discriminada, violentada i assassinada simplement per la seva condició de DONA. Aquest any, s'han produït 22 feminicidis als països catalans i la línia d'atenció a les dones en situació de violències del principat, ha rebut 4252 trucades durant els 5 primers mesos d'enguany.

 • De “l'Estatut de les dones” al Referèndum

  El dia del referèndum per validar l'Estatut de Núria, el 2 d'agost del 1931, el sufragi femení encara no era legal. Aquest fet no va aturar les dones catalanes del l’època. Per això, algunes organitzacions i col·lectius femenins van engegar una campanya perquè les dones, ja que no podien votar, sí que poguessin expressar el seu suport al text estatutari mitjançant una recollida de firmes. Va ser l'anomenat "plebiscit femení". Senzill però molt efectiu: més de 400.000 catalanes van firmar el 2 d'agost del 1931 a favor del primer text estatutari perquè la llei espanyola no permetia el sufragi femení.