• dones, ERC, igualtat

  ERC Dones organitza una visita amb entitats catalanes al Parlament Europeu

  Els dies 24 i 25 de gener, des de la Vicesecretaria d’Entorn, Gestió del Coneixement i Dones d’Esquerra Republicana conjuntament amb l’oficina de l’eurodiputat Josep Maria Terricabras, es va convidar al Parlament Europeu a diverses entitats catalanes que treballen pels drets de les dones. A nivell català i de les Illes Balears hi van assistir representants d’On són les Dones, de l’Observatori de Dones als Mitjans de Comunicació, de la sectorial de dones de l’ANC, de Dones Juristes i de les JERC.

 • S’aprova per unanimitat el Pla per la Igualtat d’ERC

  Dissabte passat, en el marc del Consell Nacional d’Esquerra Republicana, es va aprovar per unanimitat el Pla per la Igualtat del partit. Amb la reelecció d’Oriol Junqueras i Marta Rovira a la direcció del partit, es va establir el mandat de treballar per feminitzar el partit i fer-lo feminista. En aquest sentit, ara fa més d’un any es va engegar un procés participatiu que tenia com a objectiu entendre la realitat de les dones de l’organització així com les necessitats amb les què es trobaven.

 • Per una República de dones lliures de violència

  Manifest Avui 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, volem parlar d'una de les formes de violència masclista que estan més en el punt de mira: les violències sexuals. Darrerament, s’ha fet evident amb més intensitat l’existència de violències sexuals als espais d’oci però malauradament encara continuen essent presents també en els àmbits simbòlic, de la parella, familiar, laboral i comunitari a través de diferents manifestacions.  A dia d’avui estem immersos en una cultura heteropatriarcal que acaba en una idea de masculinitat molt concreta i acceptada majoritàriament, que es tradueix en hegemonia de la dominació, i  és aquí on ens cal incidir i reescriure la masculinitat, la deconstrucció del concepte de relacions home i dona des de la llibertat i igualtat.

 • Per una República lliure de violència masclista

  Tal i com marca la llei catalana 5/2008 del dret de els dones a eradicar la violència masclista, és la violència que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econò- mics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions.  No s’escapa, doncs, que és un problema molt complex, que està profundament arrelat a la nostra societat i que té els seus orígens en les desigualtats existents entre dones i homes.

 • Per una República de Dones lliure de Violència

  Fa uns dies em van passar l'enllaç del curtmetartge "El Orden de las Cosas ", curt que es passaria a Valls el 25 de novembre a la tarda, per commemorar el Dia Internacional per l'eliminació de la Violència envers les Dones, en l'acte que organitza la Secretaria de les Dones d'Esquerra al Camp de Tarragona. Em va semblar un esplèndid curtmetratge. Parla de Júlia, sempre dintre d'una banyera, trista, plorosa atemorida. Ens mostra una de les mil formes de violència masclista, de la por de les dones maltractades.

 • 25 Novembre: A Valls #hisom!

  Avui, 25 de novembre, les entitats, centres d'ensenyament, representants polítics i, en definitiva, la ciutadania vallenca, ens tornem a mobilitzar conjuntament per manifestar el nostre rebuig a la violència masclista i per fer pública la nostra més ferma voluntat de treballar des de tots els àmbits fins eradicar-la. Un any més, volem fer palès que la vulneració dels drets de les dones significa restar reconeixement a l'autoritat i a les llibertats del col·lectiu femení.   En un dia com avui no podem deixar de fer una mirada al passat i reconèixer el paper històric i pioner dels moviments feministes i dels grups de dones que un dia es van atrevir a denunciar públicament la violència masclista i es van organitzar per crear grups de suport i d’assessorament a les dones que la patien.

 • Marxem de la violència

  La violència de gènere no es més que la mostra de les clares desigualtats que tenim les dones a la societat d'avui en dia. Però actualment, quan parlem de violència de gènere, només pensem en la violència dintre d'una parella en la qual hi entren els atacs físics, psicològics i econòmics.   Però la violència de gènere la patim totes les dones. Aquells anuncis publicitaris on se’ns etiqueta, aquell prejudici que els homes són més forts que les dones, aquella pressió social que hem de ser perfectes i complaure als homes, ser vistes com un objecte sexual, i així podríem fer una llista llarguíssima.

 • Rovira: 'Les dones hem d'estar representades en condicions d'igualtat a les institucions'

  El passat dissabte 12 de novembre va tenir lloc l'Assemblea Nacional de Dones a Vic. Amb prop de 200 assistents, ha estat l'assemblea més multitudinària feta mai fora de Barcelona, i va ser presidida per l'osonenca Nani Altimiras.    La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, va recordar que les dones representen el 52% de la població i va reivindicar que ‘hem d’estar representades en condicions d’igualtat a les institucions públiques’. La Secretària General va remarcar que ‘en el moment fundacional de la futura República catatana les dones hi hem de reivindicar al nostre paper, tant l’exercit fins ara com el que hem de tenir en el futur, que s’ha de fer molt més visible'.

 • Assemblea Nacional de Dones d'ERC

  Benvolgudes companyes, Com ja sabeu, el país es troba en el moment fundacional de la República Catalana, un moment clau per a construir la República de la igualtat efectiva entre homes i dones. Els anys trenta, quan el nostre país també feia néixer una República, les dones del nostre partit es van organitzar, van lluitar i van aconseguir construir el país amb la seva veu i el seu vot. Ara és moment de recuperar aquell esperit, de trobar-nos i d'organitzar-nos per a la veritable dignitat de les dones.

 • Les dones construïm la República

  Ens coneixem, treballem conjuntament, aprenem dels encerts de les que ens han precedit, i també dels seus errors, i dels nostres. Ens ajudem i cooperem, millorem i gaudim. No ens trobem soles davant les petites i a vegades grans dificultats amb que ensopeguem i tirem endavant.  Fem xarxa territorial, creixem i ens enfortim. Així treballem les dones, així construïm la República. Així ho van fer, el passat 3 de novembre les secretaries de les dones de les comarques del Vallès Oriental, l’Occidental, Maresme i Osona.

 • Al costat de tots els que reclamen una igualtat efectiva entre homes i dones

  L'ofensiva del govern espanyol en funcions contra lleis catalanes cada vegada és més evident i descarat. Des de principis d’any, hem assistit a l’anul·lació de diverses lleis catalanes que afecten els drets bàsics de la ciutadania de Catalunya i en especial toquen de ple aquelles persones que més han patit els efectes de la crisi econòmica. Ho hem vist en normatives que tenen un fort impacte social, com les relacionades amb el dret a l'habitatge i la pobresa energètica, i també amb l'anul·lació d'alguns articles de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre dones i homes, que té l’objectiu de fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida.

 • Terricabras impulsa una campanya per eliminar l’IVA dels tampons, compreses i copes menstruals

  El diputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, entre d’altres diputats del grup dels Verds / Aliança Lliure Europea, ha impulsat una campanya per reduir el màxim possible l’IVA dels productes d’higiene femenina i dels bolquers. Després de la pregunta parlamentària que Terricabras va presentar a la Comissió Europea (CE) el passat mes de juny, el diputat republicà impulsa ara una iniciativa més ambiciosa. Juntament amb altres diputats del grup Verds / ALE, del qual Terricabras n'és vicepresident, està recollint firmes per impulsar una Declaració Escrita* (DE) que reclama que s’acabi amb un sistema impositiu discriminatori per les dones.