• Anna Azamar

  Les dones que van construir la República d’Irlanda

  No fa gaire vaig viatjar a Dublín, Irlanda, on el pròxim 24 d’abril commemoraran el centenari de l’”Easter Rising”, la revolució que va contribuir a la proclamació de la República Irlandesa. Mentre visitava la Biblioteca Nacional d’Irlanda, vaig poder visitar l’exposició en motiu d’aquest centenari on s’explicava la situació del país en aquell moment històric per a ells. Vaig poder conèixer els homes que van ajudar a proclamar la República i en van formar el primer govern.

 • Actes pel 8 de març

  Amb motiu del dia de les dones, les secretaries de les dones d'Esquerra Republicana, de les JERC i dels municipis i entitats on treballem i participem d'arreu dels Països Catalans hem organitzat un munt d'actes.  A l'agenda trobareu alguns informació d'actes http://dones.esquerrarepublicana.cat/agenda   Volem ser una organització que creix i visualitzar la presència de les dones en el conjunt de la societat i de manera molt especial en el nostre partit.    Sou tots i totes convidats a participar-hi!!!!

 • Postal 8 de març de 2016

  8 de Març Dia Internacional de les Dones

  El 8 de març de l’any 2016, any rere any celebrem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge al moviment a favor dels drets de les dones i de reivindicació per manifestar les desigualtats encara existents. Des d’Esquerra Republicana i les JERC, treballem perquè els nostres drets, conquerits gràcies als moviments feministes, associacions de dones i moltes persones a títol individual, no es qüestionin ni pateixin retrocessos com els viscuts aquests darrers temps.   S’ha fet molta feina però encara les desigualtats i la discriminació per raó de gènere, laboral, política i social que patim les dones encara són presents i massa punyents alhora.

 • 22f 2016

  22 de febrer: Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes

    En el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes, les Joventuts d'Esquerra i Esquerra Republicana volem denunciar les importants desigualtats retributives que encara persisteixen per raó de gènere en el mercat de treball i volem reivindicar la necessitat de la superació d’aquestes desigualtats que atempten contra els drets fonamentals de les dones i barren el pas a l’assoliment de la igualtat efectiva entre dones i homes. Segons dades del 2012 d'un informe de l'UGT , el guany salarial entre homes i dones de mitjana és a Catalunya d'un 24,81%, al País valencià d’un 26,42% i a les illes d’un 16.

 • Jornada de treball sobre el Pla d'Igualtat d'Esquerra al Baix Llobregat

  El dissabte 30 de gener, s'ha realitzat una jornada de treball sobre el Pla d'Igualtat d'Esquerra Republicana amb la presència de Mireia Mata, Vicesecretària General d'Entorn, Gestió del Coneixement i Dones, i Meritxell Benedí, especialista en polítiques de dones i migracions i encarregada de realitzar aquest pla.  Aquesta trobada ha comptat amb la participació dels diferents municipis de la comarcal, amb secretaries de dones, presidències locals, portaveus de Grup Municipal, regidores i membres de les JERC.

 • Junts pel Sí la Cup es troben amb Feministes per la Independència

  Aquest matí s’han reunit al Parlament de Catalunya una representació de diputades dels grups Junts pel Sí (Violant Cervera i Montserrat Palau) i CUP-Crida Constituent (Mireia Vehí) amb una delegació del grup Feministes per la Independència. En aquesta primera trobada, Feministes per la Independència ha lliurat i explicat a les diputades presents diferents documents del treball que han dut a terme, amb diverses propostes prioritàries per aplicar al pla de xoc social, així com el decàleg per aconseguir una república catalana independent i feminista.

 • Martin Luther King i Rosa Parks

  L'espina clavada

  En la darrera assemblea nacional de la dona, ens varen recordar que la població femenina és la que menys s´implica en la política i això ho demostra el fet de que només el 28% de la militància d'ERC és una femenina enfront el 72% dels militants homes. Això té una lectura ràpida quan es trasllada a l´exercici de càrrecs orgànics a nivell del partit, així, 303 càrrecs orgànics del partit són ocupats per homes i només, 86 per dones, una cinquena part, tot un luxe i segur, tot i que no tinc les dades, que es pot extrapolar en uns percentatges similars a qualsevol àmbit social, empresarial… No és el motiu d'aquest article el disseccionar la rellevància d'aquests càrrecs i quins son els que ocupen les dones, sinó, llençar el guant a les meves companyes de gènere: el món no el canviarem ni les empreses ni la societat ni la política ni els partits si sempre som les segones ( i perquè hi ha la llei de la paritat); podem aportar hores, idees, propostes, empenta, coherència, “savoir faire” però….

 • CUATRO VECES ORGULLOSA

  Muchas vueltas, muchas penas y alegrias da la vida. Poder vivir -y sobrevivir- los azares del compromiso político, la lucha en todos los frentes por la defensa de las libertades, el exilio en América y en Europa, la vuelta al "paisito": Uruguay, y al cabo de unos años, la adopción de un nuevo país: Catalunya, me hicieron resistente y orgullosa. Resistente a la injusticia y a la desigualdad, en cualquiera de sus formas: la desigualdad social, el abuso de las autoridades sobre las personas immigrantes, la discriminación de las mujeres, la negación de la libertad a los pueblos.

 • Un bitllet d’anada i tornada

  Deia Francisco Umbral: “Si hoy toca hablar de Madrid, digamos que Madrid es una gran ciudad, o por lo menos una ciudad grande”. Aquest polifacètic madrileny dels anys 30 tenia tota la raó del món, la capital de l’Estat espanyol és una ciutat gran en dimensions i gran també en bellesa, és en definitiva la Villa y Corte perfecte per perdre’t tres o quatre dies i contemplar la bellesa i grandesa dels Àustries i dels Borbons mentre et cruspeixes un entrepà de calamars o agafes energia amb unes “porras” de mig metre.

 • En clau de dona: ja hem guanyat..!

  Article publicat al Diari El 9Nou d'avui (18 de desembre de 2015) El més important no és guanyar sinó participar, perquè l'essencial en la vida no és aconseguir l'èxit sinó esforçar-se per aconseguir-lo. Aquesta és la dita i/o frase que s’atribueix al baró Pierre de Coubertin, pronunciada en el discurs de les Olimpíades 1908 a Londres. És aquesta una consigna de fàcil d’aplicació en molts àmbits: socials, culturals, esportius no cal dir, també en el polític; ve a ser una invitació a la participació.

 • COMENCEN LES SESSIONS DE TREBALL DEL PLA D'IGUALTAT

  El passat dissabte 12 de desembre va tenir lloc, en l'àmbit de l'executiva de l'Assemblea de Dones d'Esquerra, la primera de les sessions de treball del Pla d'Igualtat del nostre partit. Aquest Pla té com a objectiu incrementar la participació, empoderament i visualització de les dones a totes les estructures i àmbits orgànics i institucionals. El farem de manera participada a tots els àmbits i estructures del partit, i a nivell de Federacions Territorials, Comarcals. També farem sessions de treball amb persones expertes i externes i persones de l'entorn del partit.

 • Dones amb tots els drets en una república catalana igual per a tothom.

  Des de l’emoció i la satisfacció que comparteixo aquests dies de campanya per formar part de la candidatura d'Esquerra al Congreso de los Diputados de Madrid en un moment tan crucial de la història política de Catalunya, us confesso que un any enrere no m’ho hauria pas ni imaginat. Però les circumstàncies han fet que ocupi el número 6 de la llista amb l’orgull i el compromís de poder ser la veu del meu país a Espanya. A qui aquests dies em pregunta per què anem a Madrid, els contesto amb una frase d'en Joan Fuster: “la política, o la fas o te la fan”.