Vicesecretaria General de les Dones
 • Dones Republicanes i paritat

  He cregut, durant molt temps, que la paritat era un error, una forma d’haver de donar-nos peixet, per regular una naturalitat. Pensava que tothom, homes i dones, havien de guanyar-se el lloc que ocupessin. Meritocràcia pura. Però, amb els anys i la reflexió he arribat a la conclusió que sí, que tristament, encara cal millorar la presència de les dones. Sobretot al capdavant de la política. Sí, perquè si no, resulta que no hi ha forma de trencar les estructures, com diu la filòsofa A.

 • A les portes de la campanya de les eleccions generals del 20D

  A les portes de la campanya de les eleccions generals del 20D , Catalunya està en un moment tant crucial que, si ens arriben a dir fa uns anys enrere que tindríem a tocar la nova república catalana, pocs hauríem donat crèdit a aquesta possibilitat. Llavors, molts de nosaltres ens crèiem tan feliços amb la perspectiva d’una reforma de l’Estat espanyol amb estructura federal que conjugués amb justícia les múltiples singularitats que el conformen. En el context de la recent crisi molts, però que molts de nosaltres, ens hem rendit a l’evidència de que això és impossible, i que els catalans ja hem intentat prou el fet de quedar-nos dintre d’un estat que no ens estima, i que ens desatén i ens menysprea.

 • Cloenda de l'assemblea

  Assemblea de Dones: Les dones construïm la República

    Més de 170 dones van assistir el passat 14 de novembre a l'Assemblea Nacional de Dones. L'assemblea es va iniciar amb la presentació de les candidates a les eleccions espanyoles, l'Ester Capella i la Teresa Jordà, juntament amb el Joan Tardà i el Gabriel Rufián.   Tot seguit, la Rosa Amorós, Secretària de les dones fins al maig del 2015, i la Mireia Mata, Vicesecretària General d’Entorn, Gestió del Coneixement i Dones, van presentar l'informe de la secretaria i els objectius pel 2016.

 • Moció pels ajuntament pel dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

  En el document adjunt en aquesta notícia hi trobareu la Moció que hem preparat pel dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.

 • Per una societat lliure de violència masclista.

  Manifest pel dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. El 25 de novembre és el dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Els homes i les dones d’Esquerra Republicana i les Joventuts d’Esquerra Republicana, manifestem el nostre rebuig i condemna a qualsevol forma de violència masclista que s’exerceix diàriament contra moltes dones. Una greu vulneració dels drets humans fonamentals de les dones que destrossa vides, famílies i comunitats però que conviu quotidianament entre nosaltres.

 • Per una igualtat real i efectiva entre homes i dones

  Les dades són les dades! Avui la desigualtat entre homes i dones en el treball continua sent una rèmora difícil d'amagar, per molts discursos i paraules boniques que vulguem emprar. La fundació Maria Aurèlia Capmany , el proppassat octubre 2015, en un estudi exhaustiu referent a més de 100 convenis col.lectius de diversos sectors, ho demostra i cerca les raons de la complexitat del món laboral, tenint en compte la perspectiva de gènere. Es constata que, per explicar les diferències salarials, podem trobar una gran pluralitat de factors que influeixen :El tipus de treball,ocupacions segregades per motius de gènere (més masculinitzades o feminitzades) , segregació d’ oportunitats, tipus de jornada ( a temps complet o temps parcial) , diversitat d’estudis en formació , accés a llocs amb responsabilitat podrien ser alguns models, però també, per sectors d’activitat , on a tall d’exemple podríem anomenar el sector d’activitats sanitàries i serveis social on pràcticament el 78 % de les treballadores són dones i la bretxa salarial arriba a un 29,5 % o el mateix en el sector de l activitat administrativa; per tant,malgrat pot semblar inversemblant, sectors molt feminitzats podem afirmar que mantenen, fins i tot, més desigualtat d’ingressos entre homes i dones.

 • Fragments del discurs d'obertura de la Onzena Legislatura de la Presidenta del Parlament

  "... comencem a canviar una situació anòmala durant massa temps, no només en l'àmbit polític sinó en tots els àmbits de la vida quotidiana. Treballaré perquè la veu i les experiències de les dones siguin presents en els espais públics, en la mateixa proporció que les dels homes, I perquè la presència de les dones en els espais de decisió sigui una normalitat i no una excepcionalitat. "   Carme Forcadell Presidenta del Parlament de Catalunya @CarmeForcadell

 • Hem estat Clau, Serem Clau

  Un cop passat el 27 de setembre, del que encara no hem celebrat prou l'excepcional participació i els grans resultats de l'independentisme en general i de la coalició de la que hem format part en particular, toca tornar a la campanya del dia a dia. Si per al conjunt de la ciutadania l'oportunitat de començar de zero un nou país és enorme, per a les dones és doblement gran. Volem construir un país més just, i volem de manera molt especial un país millor per a les dones, des de la certesa que un país millor per a les dones és un país millor per a tothom.

 • Aprovada la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes

  Fa pocs dies, a casa nostra, vàrem tenir l’oportunitat de fer un pas més en l’eradicació d’aquesta desigualtat crònica que patim les dones, des de fa segles, tant aquí com arreu del món. Amb el consens de tots els grups parlamentaris però després dies i dies de debat, el passat 8 de juliol vam aprovar la Llei d’Igualtat efectiva entre dones i homes. Aquesta llei té com a objecte establir i regular els mecanismes i els recursos per fer efectiu el dret a la igualtat efectiva i a la no discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida.

 • La feminització del partit des del món local

  Un dels reptes pendents del nostre partit, que de manera expressa varem plantejar com a objectiu programàtic de la nova direcció nacional, a la que m’incorporo, és la de la feminització del partit. Les darreres eleccions municipals, ens ofereixen, ja, una gran oportunitat per a fer un pas endavant en aquest sentit: en la confecció de les llistes hem pogut constatar com de manera molt remarcable s’han incorporat gran quantitat de dones –del partit, i de fora del partit- a les candidatures municipals.

 • Tindrem llei d’igualtat

  En aquesta legislatura parlamentaria i en ple mes de maig s’està treballant intensament per poder aprovar diferents lleis que haurien de millorar la vida de la ciutadania. Una d’aquestes lleis, que especialment afectaran amb el seu desplegament la relació entre les persones, és la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes . Fa temps que es va fer el primer intent i en concret fou l’any 2007 que s’inicià el procés per tirar-la endavant. Han passat vuit anys d’aquell text inicial i ara, que ha pres una embranzida definitiva, per fi aconseguirà veure la llum una llei que és justa i necessària.

 • Regeneració democràtica autèntica

  En la cursa per unes eleccions sempre sorgeixen paraules que es posen de moda, llavors tots els partits polítics les utilitzen i les col·loquen en qualsevol context. Ara toca la paraula regeneració, tothom vol regenerar però és evident que no tothom ho entén de la mateixa manera. El diccionari ens diu que regeneració és l’acció de regenerar en el sentit de produir nou, renovar moralment, fer un canvi radical pel bé. Si aquesta definició la traslladem a la política, veiem clarament qui regenera i qui no ho fa.

 • Dones amb tots els drets

  El 8 de març, any rere any celebrem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge al moviment a favor dels drets de les dones i de reivindicació per manifestar les desigualtats encara existents. Des d’Esquerra Republicana i les JERC, treballem perquè els nostres drets, conquerits gràcies als moviments feministes, associacions de dones i moltes persones a títol individual, no es qüestionin ni pateixin retrocessos com els viscuts aquests darrers temps. S’ha fet molta feina però encara les desigualtats i la discriminació per raó de gènere, laboral, política i social que patim les dones encara són presents i massa punyents alhora.

 • 22 de Febrer Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes

  En el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes, les Joventuts d'Esquerra i Esquerra Republicana volem denunciar les importants desigualtats retributives que encara persisteixen per raó de gènere en el mercat de treball i volem reivindicar la necessitat de la superació d’aquestes desigualtats que atempten contra els drets fonamentals de les dones i barren el pas a l’assoliment de la igualtat efectiva entre dones i homes. Segons dades del 2012 d'un informe de l'UGT , el guany salarial entre homes i dones de mitjana és a Catalunya d'un 24,81%, al País valencià d’un 26,42% i a les illes d’un 16.

 • L’impacte de la crisi des d’una perspectiva de gènere

  Han augmentat les agressions per violència masclista des de l’inici de la crisi? Quin és l’impacte concret sobre les condicions de les dones en el mercat de treball? Per donar-hi resposta, la Facultat de dret d’ESADE va organitzar, per primera vegada, una jornada de treball que incorporava la perspectiva de gènere, gràcies al compromís de l’Esther Giménez-Salinas i l’Esther Sànchez. Crisi i oportunitats, una perspectiva de gènere va analitzar l’impacte de la crisi en les dones en la violència masclista i el mercat de treball conjuntament amb alguns dels actors que intervenen en les polítiques de dones des de l’àmbit polític, institucional, jurídic, acadèmic, laboral o social.