• Per què i a què renunciar

  El més important que he fet a la vida, sens dubte, és haver sigut mare.  Probablement, he aprés de la meva, a donar aquesta transcendència a la maternitat, ella n’és un bon exemple. Tot i tenir molt clares les prioritats, moltes vegades, m’ha tocat triar i no sempre, ho dic amb certa pena, he pogut decantar-me per allò més valuós. Jo, com tantes altres dones al món, ens veiem abocades a harmonitzar (conciliar em sembla fred), entre la nostra vida laboral, familiar i personal... Quin calvari, de vegades, quants encaixos, quants serrells a lligar, quanta energia! No és que no sigui fàcil, és que és complicadíssim.

 • Terricabras demana que es rebaixi l’IVA als productes d’higiene femenina

  El diputat al Parlament Europeu (PE), Josep-Maria Terricabras ha presentat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea (CE) per saber quina serà la seva posició sobre l’IVA dels productes d’higiene femenina en la propera reforma que es farà sobre la Directiva que regula aquest impost. Actualment l'IVA de compreses, tampons i altres productes d'higiene femenina a l'Estat Espanyol és del 10%. En aquest sentit, la reforma que a principis d'abril va presentar la Comissió podria ser l’oportunitat per equiparar el gravamen d'aquests productes a la resta de productes de primera necessitat que tenen un IVA súper reduït.

 • Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2016

  Per promoure els estudis en l’àmbit de les ciències socials sobre les dones, la Fundació Josep Irla convoca la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza, la qual pren el nom de qui va ser la primera alcaldessa escollida democràticament de la història dels Països Catalans. 1 Objectiu La Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza té per objectiu finançar una recerca inèdita en el camp de les ciències socials sobre propostes per assolir la igualtat i l’exercici de la plena ciutadania de les dones.

 • Carta sobre la feminització de la pobresa al vice-president Timmermans i a les comissàries Thyssen i Jurova

  Els eurodiputats d'ERC-MÉS al Parlament Europeu valoren positivament el report aprovat per la Comissió FEMM els darrers dies, que posa en evidència alguns punts claus ja reivindicats en la carta que Maragall i Terricabras van enviar a Timmermans, Thyssen i Jourova en motiu de l'1 de maig. La setmana passada el Comitè del Parlament Europeu pels drets de les dones i la igualtat de gènere (FEMM) va aprovar un report sobre la pobresa en perspectiva de gènere, emmarcada com un dels objectius de l'Estratègia Europea 2020 i que preocupa especialment els eurodiputats d'ERC-MÉS, Josep-Maria Terricabras i Ernest Maragall.

 • Pilar Navarro

  "Jerarquia catòlica espanyola: despotisme desil·lustrat"

  La jerarquia catòlica espanyola està fora d'aquest món, fins i tot per als catòlics, que respiren uns vents d'aggiornamento desconeguts des de fa dècades. L'arquebisbe de València, Cañizares, ha afegit a les expressions habituals del seu verb incontenible la demonització de l'homosexualitat ("el imperio gay") en unes declaracions del passat dia 13 de maig, contra les que ja s'està preparant la denúncia. El darrer episodi del serial retrògrad ( per ara ) ha estat aquest diumenge 27 de maig, quan ha fet una crida a desobeir les lleis basades en la igualtat de gènere amb paraules com "la ideologia més insidiosa i destructora de la humanitat de tota la història, que tracten d'imposar-nos poders mundials amb legislacions innòcues que no cal obeir" o "València no es mereix ser punta de llança en l'aplicació d'aquesta ideologia", tot adobat amb atacs al laïcisme "que ens volen imposar".

 • Les dones tenim cada dia el nostre 1 de maig

  Hem començat aquest mes de maig amb la celebració del dia Internacional del Treball. Reivindicacions de drets, declaracions, i manifestacions al carrer. Hi hem estat, hi som i hi serem com a gent d’Esquerra. Però les dones tenim cada dia el nostre 1 de maig. El de posar de manifest que la gran majoria de les jornades parcials són de dones, i no per tria pròpia sinó perquè no tenen altra opció laboral, el de denunciar que les pensions femenines són més d’un 30% de mitjana més baixes que les dels homes,  que la bretxa salarial es continua obrint i al Principat arriba ja prop del 25%, que la precarització i la pobresa tenen, cada cop, més rostre de dona.

 • Les diputades Ester Capella, Anna Surra i Teresa Jordà han presentat a la Mesa del Congrés una Proposició no de Llei sobre la rebaixa de l'IVA en els productes d'higiene femenina i els bolquers per infants i adults.

  Les diputades Ester Capella, Anna Surra  i Teresa Jordà han presentat a la Mesa del Congrés una Proposició no de llei sobre la rebaixa de l'IVA en els productes d'higiene femenina i els bolquers per infants i adults. Una reivindicació històrica de les dones, i que Esquerra ha portat i treballat cada legislatura al Congrés dels Diputats.   En la PNL es demana que les copes menstruals, les compreses, tampons, salva-eslips i  els bolquers per infants i adults siguin considerats com a productes de primera necessitat i deixin de ser considerats objectes de luxe.

 • 12 febrer 1934 Companys rep Nativitat Yarza primera alcaldessa (Bellprat) escollida democràticament. Fotografia Pérez de Rozas / AHCB *

  Recuperem la memòria de Nativitat Yarza, primera dona alcaldessa d'Esquerra Republicana

  Als reptes pendents de les Dones, d'assolir l'empoderament, la igualtat d'oportunitats en la diferència, l'accés a la visibilitat pública i als espais de la presa de decisions en condicions de paritat, cal afegir el de la manca de referents femenins. I tots aquests reptes els compartim les dones d'Esquerra. Hem dit sovint que el nostre partit ha de ser el de Macià, Companys, i Yarza.   Nativitat Yarza, que fou primera alcaldessa dels Països Catalans i de l'Estat Espanyol, per Esquerra Republicana de Catalunya.

 • Sílvia Casola

  Unes ulleres liles

  Hi ha unes ulleres que són invisibles però al mateix temps ben visibles. No són unes ulleres tradicionals, però pots triar algunes de les seves característiques així com la intensitat i la forma de portar-les. Però en definitiva, compleixen amb la funció d’aquest aparell: permetre’ns veure-hi millor. Portar les ulleres liles és una expressió que fa referència al fet de tenir incorporada la perspectiva de gènere, és a dir, detectar i visualitzar les situacions de desigualtat que encara patim avui les dones pel simple fet de ser dones.

 • Anna Azamar

  Les dones que van construir la República d’Irlanda

  No fa gaire vaig viatjar a Dublín, Irlanda, on el pròxim 24 d’abril commemoraran el centenari de l’”Easter Rising”, la revolució que va contribuir a la proclamació de la República Irlandesa. Mentre visitava la Biblioteca Nacional d’Irlanda, vaig poder visitar l’exposició en motiu d’aquest centenari on s’explicava la situació del país en aquell moment històric per a ells. Vaig poder conèixer els homes que van ajudar a proclamar la República i en van formar el primer govern.

 • Actes pel 8 de març

  Amb motiu del dia de les dones, les secretaries de les dones d'Esquerra Republicana, de les JERC i dels municipis i entitats on treballem i participem d'arreu dels Països Catalans hem organitzat un munt d'actes.  A l'agenda trobareu alguns informació d'actes http://dones.esquerrarepublicana.cat/agenda   Volem ser una organització que creix i visualitzar la presència de les dones en el conjunt de la societat i de manera molt especial en el nostre partit.    Sou tots i totes convidats a participar-hi!!!!

 • Postal 8 de març de 2016

  8 de Març Dia Internacional de les Dones

  El 8 de març de l’any 2016, any rere any celebrem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge al moviment a favor dels drets de les dones i de reivindicació per manifestar les desigualtats encara existents. Des d’Esquerra Republicana i les JERC, treballem perquè els nostres drets, conquerits gràcies als moviments feministes, associacions de dones i moltes persones a títol individual, no es qüestionin ni pateixin retrocessos com els viscuts aquests darrers temps.   S’ha fet molta feina però encara les desigualtats i la discriminació per raó de gènere, laboral, política i social que patim les dones encara són presents i massa punyents alhora.