Vicesecretaria General de les Dones
 • 25 n Dia Internacional contra la violència vers les dones: SORTIM AL CARRER

  En el que va d’any, ja són 19 les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles als Països Catalans. Una xifra que, recordem-ho, només és la punta de l’iceberg d’un fenomen molt més ampli i extens. Si es comptabilitzessin els milers de dones que hi ha a les Unitats de Salut Mental dels nostres hospitals per intents d’autolisi provocats per la violència masclista, o les dones que han decidit acabar amb la seva vida per la mateixa causa, la xifra de dones que pateixen (i han patit) violència masclista seria, sens dubte, esgarrifosa! I és que la violència contra les dones no entén de classes socials, ni d’origen, ni d’edat.

 • DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

  Enguany, la contesa electoral convocada el 25 de novembre a Catalunya ha eclipsat totalment una cita molt més important: la commemoració del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència masclista, que es va establir l’any 1981 en el marc de la primera Trobada Feminista d’Amèrica Llatina, i que l’Assemblea General de l’ONU declarà l’any 1999 Dia internacional, tot convidant a governs, organitzacions governamentals i no governamentals a organitzar anualment activitats dirigides a sensibilitzar l’opinió pública sobre la violència contra les dones.

 • Ara us explicaré una història....

  Hi havia una parella que ha estat molts anys convivint i mal vivint, i ara ja no poden seguir així. Catalunya, ja no desitja continuar amb aquesta relació sense futur i ha pres una decisió que ja no té tornada enrere. L’Estat Espanyol posa totes les traves al seu pas. Ella, és treballadora, responsable, estalviadora, comprensiva, i sobretot preocupada pel futur dels seus fills i filles. Està cansada de treballar tot el dia, ser el pal de paller de casa seva i d’ocupar-se tota sola de la família.

 • La política o la fas o te la fan

  Les dones representem un 52% de la població total; com es tradueix aquest percentatge en nombre de vots? Aquesta és un pregunta que hem de tenir molt present i sobre la qual val la pena reflexionar en profunditat. Encara no fa ni 100 anys que les dones tenim dret a vot (només des de 1933!). Des d’aleshores hem passat per una dictadura militar que va reduir el paper de les dones exclusivament a les tasques de cura de la llar i de les persones dependents (infants i gent gran…); i per un període democràtic posterior, molt actiu en el desenvolupament de les polítiques de dones, i amb les que hem assolit importants avenços cap a la igualtat.

 • El repte de les dones a la nova República Catalana

  Les dones volem gaudir plenament dels nostres drets de ciutadania i per aquest motiu estem obertes a establir nous pactes per compartir amb els homes totes les decisions que afecten la nostra vida col•lectiva. Desitgem aconseguir una ciutadania plena que ens permeti participar de manera activa i superar els impediments que històricament s’han oposat a l’exercici dels nostres drets socials, polítics, econòmics i culturals. Per aquest motiu, en aquest moment que estem en plena elaboració del programa electoral, i que cal definir quin país volem.

 • La paritat de gènere a les grans empreses. Quan les bones pràctiques no funcionen.

  Al març del 2011 la Comissió Europa va donar un marge de temps a les grans empreses perquè ampliessin voluntàriament la representació de dones en els seus consells d’administració. L’objectiu de la Comissió era arribar a una paritat del 40% a l’any 2020, quan actualment, les dones representen un 12%. Un any i mig després, la representació femenina només ha augmentat un 0,6%. No ens agraden les quotes, però sí, si són un instrument per aconseguir la paritat, més encara quan les mesures d’informació, recomanació i conscienciació són obviades pels consells d’administració liderats per homes.

 • Mobilització pel dret a les dones a decidir sobre el seu propi cos

  El Ministre de Justícia del Govern Espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón, va anunciar fa mesos que a la tardor presentarà l'esborrany de la reforma de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs. Els missatges que ens arriben, a cop de titular, fan preveure una retallada i una agressió envers els drets de les dones a decidir sobre el propi cos. Tot fa pensar que la reforma va encaminada a convertir en una llei de terminis, com era fins l’actualitat, en una de supòsits, molts més restrictius que la de l’any 1985, atès que una malformació del fetus no serà supòsit d’avortament.

 • Gallardón i Rouco, homes que odien la llibertat de les dones

  En la passada legislatura, només en una ocasió el PSOE va haver de negociar amb Esquerra i amb altres forces minoritàries com ara IU-ICV i BNG. I, a més, negociar sense prepotència. Certament, només en una ocasió. I aquesta fou la llei per a la interrupció de l’embaràs perquè les altres forces politiques se li giraven d’esquena. Per aquesta raó, vam poder collar-los i el resultat fou satisfactori. Finalment, la llei que en resultà (Llei Orgànica 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció de l’Embaràs, que entrà en vigor l’1 de juny de 2010), tot i que no abastà el conjunt de les nostres demandes, d’entre les quals la despenalització de l’avortament o el període màxim per a dur-lo a terme, etc.

 • No vols caldo? Tres tasses

  Des de la Secretaria de la dona D’ERC volem manifestar el nostre rebuig i profunda decepció per l’aprovació d’euro per recepta i del copagament farmacèutic. Tal com cita l’article 25.1 de la Declaració Universal dels Drets humans : 1. Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri la seva salut, el seu benestar i el de la seva família, especialment quant a alimentació, a vestit, a habitatge, a atenció mèdica i als necessaris serveis socials; tota persona té dret a la seguretat en cas de desocupació, malaltia, invalidesa, viudetat, vellesa o en d'altres casos de pèrdua dels mitjans de subsistència a causa de circumstàncies independents de la seva voluntat.

 • Jordà: 'La crisi econòmica comporta una davallada en l’ús dels anticonceptius i posa en risc el dret a accedir a l’anticoncepció d’última generació'

  La diputada d’ERC-RCat-Catalunya Sí, Teresa Jordà, ha presentat una proposició de no llei, en el que demana al Govern Espanyol que augmenti el finançament dels mètodes anticonceptius per garantir el dret de les dones a accedir als mètodes per a la regulació de la fertilitat. Segons Jordà la crisi econòmica comporta una davallada en l’ús dels anticonceptius i posa en risc el dret a accedir a l’anticoncepció d’última generació com a via per a la prevenció dels embarassos no desitjats.

 • Dia Internacional de la Salut de les Dones

  Una vegada més, ERC se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Salut de les Dones. Es va fixar el 28 de maig com a Dia Internacional de la Salut de les dones per la necessitat de trobar una data que posés al mig del debat polític tot allò relacionat amb la qualitat de vida de les dones, els seus drets sexuals i reproductius, els serveis i l’assistència mèdica a les dones, en despertés la consciència social i, a la vegada, promogués canvis que garantissin la salut de les dones al món.

 • Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

  Un cop més, ERC se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament, que es commemora cada 24 de maig des de l’any 1982, quan centenars de milers de dones es van organitzar contra les armes nuclears i la carrera armamentística. En un conflicte armat, el 90 % de les víctimes és població civil. D’aquest percentatge, gairebé tot són dones i infants. Durant els conflictes armats, els atacs als drets humans de les dones, com ara l’assassinat, la violació, l’esclavitud sexual i l’embaràs forçat, s’utilitzen com a arma de guerra.

 • Esquerra celebra el consens per avançar en la lluita contra la violència masclista i per la igualtat entre homes i dones

  Carme Capdevila ha celebrat l’aprovació de la moció que permetrà avançar en campanyes de sensibilització i actuar contra la violència masclista envers les dones que malauradament augmenta amb noves víctimes d’agressions La diputada d’Esquerra Carme Capdevila s’ha felicitat pel fet que a iniciativa del grup parlamentari el Parlament de Catalunya ha provat una moció que permetrà avançar en les polítiques de sensibilització i lluita contra la violència masclista. Capdevila afirma que ‘la realitat exigeix no baixar la guàrdia en cap moment perquè malgrat els avenços dels últims anys s’estan reproduint situacions de desequilibri entre dones i homes i ara és més necessari que mai seguir apostant per millorar la situació de les dones en tots els àmbits’.

 • Dones amb tots els drets

  Enguany fa 101 anys de la primera commemoració del 8 de març com a Dia internacional de la Dona. Una data d'homenatge i reivindicació al moviment a favor dels drets de les dones que ens permet manifestar les desigualtats encara existents actualment. Fa més d'un segle que aquest dia reivindiquem la igualtat dels drets entre homes i dones i, és ben cert, que hem avançat, però encara no hem assolit i estem lluny de l’objectiu de la plena igualtat, perquè una cosa són els drets legals i una altra de ben diferent, els assolits.

 • Esquerra insta el Govern a adoptar mesures excepcionals davant l’increment de dones mortes víctimes de la violència masclista

  Carme Capdevila ha celebrat l’aprovació aquesta tarda de la sol•licitud de compareixença de la presidenta de l’ICD a la comissió d’Igualtat de les Persones. La diputada d’Esquerra presentarà una moció al proper Ple del Parlament instant el govern aprendre una sèrie de mesures d’acció i planificació urgents. La diputada d’Esquerra Carme Capdevila s’ha felicitat pel fet que a iniciativa del grup parlamentari la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la representant de la Plataforma unitària contra les violències de gènere, Montserrat vila, compareixeran al Parlament per poder debatre sobre les mesures que es duen a terme contra la violència masclista.