• Divisa

  "A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel." Maria Mercè Marçal “I amb el somriure, la revolta!”. Aquesta frase recull la imatge perfecta que reflecteixen la majoria dels rostres de les dones valentes, compromeses i lluitadores que admiro i que han fet història en el moviment feminista per a la conquesta d’un dret universal: el dret al sufragi, és a dir el dret a votar en unes eleccions. Aquest fet que ara ens sembla tan senzill i normal no ha estat gens fàcil per a les nostres avantpassades.

 • Dones independents en un món rural

  Després de donar moltes voltes a la qüestió, m’he decidit a fer un article, sobre allò que millor conec, les dones i com estic amb una comarca de muntanya, parlar de la relació entre dona rural i món laboral, em sembla d’allò més adient. El món rural i tot el seu entorn, esta associat directament al rol masculí, i la presencia de la dona passa desapercebuda en la majoria de les situacions, tot i les dificultats les dones continuem treballant per assolir el seu lloc dintre d’aquest món.

 • Votem, perquè som ciutadans, perquè som dones, perquè volem salvar l’Ebre

  Molta gent em pregunta per què hem d’anar a votar per les eleccions al Parlament Europeu, amb l’argument que ‘a natros, no se mos ha perdut res, a Europa; està molt lluny’. Però la meva resposta és clara: a Europa decideixen moltes coses que ens afecten directament en el nostre dia a dia; a Europa decideixen des de la tarifa de mòbil que hem de pagar i que, per cert, l’Estat espanyol ha votat en contra d’abaratir, fins a quina qualitat han de tenir els productes que comprem al mercat.

 • L’únic Estat estable és l’Estat en què tota la ciutadania és igual davant de la llei. (Honoré de Balzac)

  Les dones, al llarg dels temps, hem contribuït a la consolidació d’uns valors que ens han permès tirar endavant un projecte de societat inclusiva.Hem fet nostres uns valors que hem transmès a la nostra societat i que han estat molt importants per a aconseguir una societat moderna i de progrés, sense les dones la societat no seria tal i com la coneixem avui. “Convenció per a l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones.Nova York, 1979-La Convenció per a l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones és un tractat internacional, vigent actualment, ratificat per Espanya i promogut per Nacions Unides per tal de fer eficaç la lluita contra qualsevol tipus de discriminació contra les dones.

 • L'Europa que ens mereixem

  De petita vaig viure l’entrada a la Unió Europea amb certa il·lusió. En aquella època no em preocupava massa la política, però m’agradava la idea de formar part d’una realitat més gran i millor. Per alguns Europa era el “vell continent”, amb cert tuf de ranci, però per mi significava el progrés. Un progres “més civilitzat” i lloable que el de certes potències estrangeres que malgrat ser considerades “terres d’oportunitats” tenien grans contradiccions. Tenien els índex més elevats de gent sense casa , de ciutadans que morien pel simple fet de no poder-se pagar una assegurança mèdica, o una classe mitjana que en comparació amb la nostra no tenia un nivel cultural gens lluït i una gran mancança de drets socials.

 • Què és el patriarcat?

  Aquests és un dels conceptes claus que s’han de saber i tenir en consideració si volem pensar solucions i fer actuacions que modifiquin la realitat amb l’ objectiu principal d’aconseguir la igualtat entre dones i homes. Segons el diccionari, la definició de patriarcat, seria la següent: Sistema politicojurídic en el qual els fills entren a formar part del grup a què pertany el pare i en prenen noms, drets i poders, que transmeten al descendent –o descendents– més immediat i directe en línia masculina.

 • Sitges i els esdeveniments

  Fa uns dies a Sitges vam assabentar-nos pel diari digital, Nació Digital que hi havia un projecte per fer un festival lèsbic a la nostra vila del 6 al 8 de juny d'enguany. L’esdeveniment estava organitzat per Olagirls i tal com diuen en la seva pàgina els arguments eren ben clars: "els esdeveniments de caràcter LGBT estan pensats, en la seva gran majoria, per a homes gais, i n'estem fartes! De manera que hem decidit deixar de lamentar-nos i passar a l'acció. Així doncs, som un grup de dones fent realitat un esdeveniment necessari: un festival només per a dones amb ganes d'esprémer al màxim la seva condició de lesbianes".

 • Dia de les dones: moltes raons per continuar i moltes discriminacions per fer desaparèixer

  Homes i dones que treballem per les causes de les dones vam commemorar  aquest dissabte el dia 8 de març, els esforços que les dones feministes han realitzat per aconseguir la igualtat en drets, així com també millorar la justícia, la pau i el desenvolupament social. De vegades fem una assimilació simplista i esbiaixada de mots i significats, feminisme i masclisme, el primer en defensa de les dones per ser dones i el segon ídem respecte els homes. Res d’això, les persones masclistes veuen a la dona com a un ésser inferior a l’home, també hi ha dones masclistes i el feminisme és un moviment social de denúncia que lluita per la igualtat.

 • Vull poder decidir també, sobre el meu propi cos

  La proposta de llei d'avortament del PP es basa en l’eliminació dels terminis per avortar “legalment”, tornant a la llei dels 80 de “supòsits”, situacions exclusives en que sí es podrà avortar, fent un pas enrere respecte la llei actual i també la majoria de països europeus. Amb aquest canvi, s'oprimeix a les dones, i sota un fals paternalisme, ens tracta de menors d'edat, d'immadures i capritxoses, quan no de malaltes mentals. No s'entén, si no és des de l'òptica dels romanents del nacionalcatolicisme, el sentit de tal despropòsit.

 • Resolució aprovada en el Consell Nacional en defensa del dret de les dones a decidir sobre la interrupció voluntària del seu embaràs

  La interrupció Voluntària de l'embaràs és un dret individual de les dones. La llei Orgànica 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs, que va entrar en vigor l'1 de juny del 2010, permet la Interrupció Voluntària de l'Embaràs (IVE) sense causa justificada fins a la 14a setmana de gestació. Un pas endavant en el dret de les dones a decidir sobre el propi cos, dret reconegut a l'article 41 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Aquesta llei es basa en terminis i no en supòsits com l'anterior, aprovada l'any 1985 (perill per a la vida o la salut de la dona embarassada, presumpció de defectes del fetus i violació).

 • La reforma de la llei d'avortament

  Indignació, ràbia i impotència. Aquests són alguns dels sentiments que em provoca la nova llei de l´avortament del Ministre Gallardón. Feia temps que sentíem a parlar d’una nova reforma d’aquesta llei promoguda pel PP. Procedint d’ells, tot feia pensar que seria un atac a la dignitat de la dona, però en una societat del segle XXI no podia imaginar que serien capaços de ser tan retrògrads. Finalment, la llei més restrictiva de la democràcia es va aprovar el passat 20 de desembre.

 • Sí a l'avortament lliure!! Ni un pas enrere en els nostres drets

  Les dones hem nascut preparades per ser mares, com també hem nascut lliures per decidir quin és el millor moment per ser-ho, si és que aquest és el nostre desig. Injustament durant anys no vam poder exercir aquest dret. No en fa gaires que ens van permetre escollir el moment de la nostra maternitat i ara ho continuarem fent. No farem cap pas enrere perquè ningú té dret a llevar-nos aquesta llibertat. Sense la llibertat de poder decidir no hi ha igualtat i sense igualtat no hi pot haver una veritable democràcia.