• Publicitat, còmics, contes, whatsApp...com tracten la dona?

  El dia 25 de novembre celebrem el Dia internacional de la no violència envers les dones i de manera inconscient ens porta a recordar el nombre de dones que són assassinades per les seves parelles. Fa pocs dies a l’Empordà, Sant Pere Pescador, n’ha estat víctima la número 13 segons l’estadística de Catalunya; durant els últims 10 anys han mort víctimes de violència masclista més de set-centes dones a tot l’estat. Ens hem de preguntar què fem davant aquesta realitat? Institucionalment el 2004 es va fer una llei anomenada “de gènere” i a casa nostra vam fer l’any 2008 la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

 • La violència masclista

  La violència és l’ús deliberat de la força física o el poder, ja sigui en grau d'amenaça o efectiu, contra un mateix, una altra persona, un grup o comunitat, que causi o tingui moltes probabilitats de causar lesions, mort, danys psicològic, trastorn del desenvolupament o privacions” (Organització Mundial de la Salut-OMS). La violència masclista és l'expressió extrema de la desigualtat entre homes i dones, en que les dones són objecte de maltractament pel sol fet de ser dones. La societat és encara androcèntrica, ho és menys que ahir i més que demà, però continua essent desigual.

 • Manifest del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

  PROU VIOLÈNCIA. TOLERÀNCIA ZERO Des d’Esquerra Republicana i les Joventuts d’Esquerra Republicana, mostrem el nostre rebuig i condemna a qualsevol forma de violència masclista, en el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, 25 de novembre. Un any més hem de manifestar el nostre profund rebuig i preocupació per aquesta xacra social que, lluny de desaparèixer, està més present que mai en les nostres societats. En el que portem d'any 21 dones han estat assassinades per les seves parelles o ex-parelles.

 • Debat de Política General: lluita contra la violència sexual i de gènere i els trastorns de la conducta alimentària.

  El passat mes de setembre, el Parlament de Catalunya va aprovar durant el Debat de Política General una resolució per tal de lluitar contra la violència sexual i de gènere. En la mateixa resolució es va aprovar la petició de prohibir les pàgines web, blogs i altres portals d’internet que amb el seu missatge poden incitar a la població a patir trastorns de la conducta alimentària. Els punts aprovats són els següents: 1. Posar en marxa el grup de treball sobre violència sexual de la Comissió Nacional per a una intervenció coordinada contra la Violència masclista tal com recull el DECRET 60/2010, d'11 de maig, de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista.

 • Assemblea Nacional de Dones a València

  El passat dissabte 13 de setembre, es va celebrar l' Assemblea Nacional de Dones 2014 a València. Aquesta trobada, que se celebra anualment a diferents indrets dels Països Catalans serveix de punt de trobada i debat de les dones d'Esquerra. L'assemblea d'enguany celebrada a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, va servir per fer balanç de tota la tasca realitzada durant el darrer any des de la secretaria de les Dones. A més, la trobada va acollir el debat i el recolzament unànime del document elaborat per la comissió 13 d'abril d'Esquerra Republicana del País Valencià sobre el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs.

 • Reconeixements honorífics també per a les dones

  Recentment la premsa de les Illes Balears s’ha fet ressò de dos casos polèmics de concessió de guardons institucionals: els premis Ramon Llull i la Medalla d’Or, que atorga anualment el Govern Balear amb motiu de l’1 de Març, Dia de les Illes Balears. Els Premis Ramon Llull distingeixen els mèrits de persones o entitats de les Illes Balears en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d’investigació, d’ensenyament i lingüístic, mentre que la Medalla d’Or s’atorga a persones per la seva trajectòria personal o professional en defensa, promoció o foment de les institucions i els interessos generals de la Comunitat o amb una destacada projecció fora de les Illes.

 • Arias Cañete, tenim un problema

  El candidat a les eleccions europees del PP, Miguel Arias Cañete, manifesta que no pot utilitzar tot el seu potencial argumentatiu contra la candidata del PSO, Elena Valenciano. Diu com a home que és ha de dissimular la seva superioritat intel·lectual vers les dones, i per tan argumentar amb tota força seria interpretat com un gest masclista, així la seva explicació. A aquestes paraules segueix una allau de indignació i crítiques per part de la premsa i ciutadania, i m’imagino que el pobre home fins avui encara no ha entès res.

 • Trobada d'una representació de dones d’Esquerra Republicana de Catalunya, País Valencià, Catalunya Nord i les Illes Balears i de NECat

  El passat 17 de maig una representació de les dones d’Esquerra Republicana de Catalunya, País Valencià, Catalunya Nord i les Illes Balears, i també representants de NECat, van visitar el Parlament de Catalunya i van aprofitar per fer una trobada per unir ponts de diàleg i col·laboració que els permetin treballar conjuntament pels drets de les dones i per a la igualtat efectiva de dones i homes, arreu del territori. “Les dones volem decidir sobre el nostre cos i per tant sobre la nostra maternitat i volem decidir quan i com tirar-la endavant, si aquest és el nostre desig.

 • Divisa

  "A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel." Maria Mercè Marçal “I amb el somriure, la revolta!”. Aquesta frase recull la imatge perfecta que reflecteixen la majoria dels rostres de les dones valentes, compromeses i lluitadores que admiro i que han fet història en el moviment feminista per a la conquesta d’un dret universal: el dret al sufragi, és a dir el dret a votar en unes eleccions. Aquest fet que ara ens sembla tan senzill i normal no ha estat gens fàcil per a les nostres avantpassades.

 • Dones independents en un món rural

  Després de donar moltes voltes a la qüestió, m’he decidit a fer un article, sobre allò que millor conec, les dones i com estic amb una comarca de muntanya, parlar de la relació entre dona rural i món laboral, em sembla d’allò més adient. El món rural i tot el seu entorn, esta associat directament al rol masculí, i la presencia de la dona passa desapercebuda en la majoria de les situacions, tot i les dificultats les dones continuem treballant per assolir el seu lloc dintre d’aquest món.

 • Votem, perquè som ciutadans, perquè som dones, perquè volem salvar l’Ebre

  Molta gent em pregunta per què hem d’anar a votar per les eleccions al Parlament Europeu, amb l’argument que ‘a natros, no se mos ha perdut res, a Europa; està molt lluny’. Però la meva resposta és clara: a Europa decideixen moltes coses que ens afecten directament en el nostre dia a dia; a Europa decideixen des de la tarifa de mòbil que hem de pagar i que, per cert, l’Estat espanyol ha votat en contra d’abaratir, fins a quina qualitat han de tenir els productes que comprem al mercat.

 • L’únic Estat estable és l’Estat en què tota la ciutadania és igual davant de la llei. (Honoré de Balzac)

  Les dones, al llarg dels temps, hem contribuït a la consolidació d’uns valors que ens han permès tirar endavant un projecte de societat inclusiva.Hem fet nostres uns valors que hem transmès a la nostra societat i que han estat molt importants per a aconseguir una societat moderna i de progrés, sense les dones la societat no seria tal i com la coneixem avui. “Convenció per a l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones.Nova York, 1979-La Convenció per a l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones és un tractat internacional, vigent actualment, ratificat per Espanya i promogut per Nacions Unides per tal de fer eficaç la lluita contra qualsevol tipus de discriminació contra les dones.