Esquerra insta el Govern a adoptar mesures excepcionals davant l’increment de dones mortes víctimes de la violència masclista

Carme Capdevila ha celebrat l’aprovació aquesta tarda de la sol•licitud de compareixença de la presidenta de l’ICD a la comissió d’Igualtat de les Persones. La diputada d’Esquerra presentarà una moció al proper Ple del Parlament instant el govern aprendre una sèrie de mesures d’acció i planificació urgents.

La diputada d’Esquerra Carme Capdevila s’ha felicitat pel fet que a iniciativa del grup parlamentari la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la representant de la Plataforma unitària contra les violències de gènere, Montserrat vila, compareixeran al Parlament per poder debatre sobre les mesures que es duen a terme contra la violència masclista.

Capdevila ha manifestat la seva decepció que ‘davant d’unes xifres esgarrifoses i alarmants pel que fa al nombre de dones mortes a Catalunya, l’única resposta per part del Govern sigui la creació d’un comitè d’avaluació del cas per trobar possibles coincidències entre les causes de l’assassinat’. Capdevila proposa com a resposta alternativa i que respon a la urgència de l’actualitat ‘esprémer encara més els recursos que ja existeixen i que al llarg de l’any 2011 han estat mig paralitzats, i altres suprimits sense alternatives’.

Capdevila ha exigit al Govern reiteradament major decisió i sensibilització en el desenvolupament de polítiques d’igualtat. En una interpel•lació substanciada al darrer Ple del Parlament Capdevila va demanar si el Govern adoptarà mesures excepcionals per difondre els serveis de informació i atenció a les dones i la línia d’atenció telefònica i va acusar el Govern d’un alentiment, ‘per no dir aturada’ amb el desplegament de la Llei dels drets de les dones contra la violència masclista. La diputada d’Esquerra ha recordat que no s’ha aprovat el decret de la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista, un decret que l’anterior govern va deixar molt avançat i que havia de permetre configurar un nou model d’atenció i recuperació que passava d’un sistema assistencialista a un de garantia de drets i de proximitat, i que prioritzava i reforçava la xarxa social d’atenció integral a les dones, com determina la pròpia Llei aprovada per unanimitat al Parlament, com tampoc s’ha avançat amb altres decrets que complementen el seu desplegament.

‘Cap de les dones mortes per violència masclista a Catalunya a primers d’any havien presentat denúncia de maltractaments, i això es un clar indicador que cal fer més esforços per reforçar la prevenció amb més campanyes de sensibilització i de informació, i cap d’aquestes campanyes s’ha dut a terme amb el seu Govern’ ha explicat Capdevila.

A banda de celebrar les futures compareixences a la comissió d’Igualtat de les persones Capdevila ja ha presentat la moció que es debatrà al proper Ple del Parlament que insta la Generalitat a presentar al Parlament en el termini màxim de dos mesos un informe d’anàlisi i de propostes d’intervenció davant l’increment de dones mortes per violència masclista a Catalunya. La moció també insta el Govern a emprendre mesures extraordinàries de difusió de la línia d’atenció a les dones (900900120) i donar prioritat al desplegament de la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situacions de violència masclista -amb col•laboració amb l’administració local i amb la participació de les associacions de dones-, per tal que totes aquelles dones que ho necessitin tinguin facilitats per accedir-hi. El text de la moció també recull la necessitat de presentar de manera immediata al Parlament un calendari de l’aplicació del programa que inclou les campanyes de sensibilització en la prevenció de relacions abusives en l’àmbit de la parella, i de la formació específica per a professionals de la salut i d’ensenyament.