Publicitat, còmics, contes, whatsApp...com tracten la dona?

El dia 25 de novembre celebrem el Dia internacional de la no violència envers les dones i de manera inconscient ens porta a recordar el nombre de dones que són assassinades per les seves parelles. Fa pocs dies a l’Empordà, Sant Pere Pescador, n’ha estat víctima la número 13 segons l’estadística de Catalunya; durant els últims 10 anys han mort víctimes de violència masclista més de set-centes dones a tot l’estat.

Ens hem de preguntar què fem davant aquesta realitat? Institucionalment el 2004 es va fer una llei anomenada “de gènere” i a casa nostra vam fer l’any 2008 la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista. A tot això cal sumar-hi polítiques d’àmbit local i la dotació de pressupostos han permès dotar a cada consell comarcal d’un Servei d’atenció a les Dones (SIAD). Evidentment, ha estat un pas de gegant per desenvolupar polítiques d’igualtat.

Però el que crec que és digne de reflexió quan encarem aquesta problemàtica en l’àmbit personal i en l’àmbit més sociolcultural és com tracta el tema la premsa, la publicitat, el còmic, els videojocs, la cançó popular, els contes tradicionals, les pel·lícules, la moda, el whatsApp... Tot això no ens ho solucionarà l’Administració amb lleis o decrets, ni els tribunals amb sentències.

En el tema sociocultural de la violència contra les dones representa fer una anàlisi molt exhaustiva i acurada que no puc fer en aquest article, però hi ha petits exemples: continuem explicant el conte de la Ventafocs, la Banca Neus i els set nans. Quin missatge transmetem? Per sort també tenim el món de la Mafalda i altres versions com Ni Blanca Ni Neus, que ja fa anys van escenificar la companyia Titelles Naip de Vic.

Una ment oberta i una actitud crítica envers el tema pot ser molt profitosa, davant d’una postura d’ambivalència, passotisme i/o ignorància. Ara bé, el que està clar és que la violència contra les dones és un tema central en l’agenda política i també en l’agenda personal, però continua essent polèmic.

Rosa Altimiras Rovira
Mestra i Psicopedagoga,
Presidenta de l’Assemblea Nacional de Dones