Per una societat lliure de violència masclista.

Manifest pel dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.


El 25 de novembre és el dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Els homes i les dones d’Esquerra Republicana i les Joventuts d’Esquerra Republicana, manifestem el nostre rebuig i condemna a qualsevol forma de violència masclista que s’exerceix diàriament contra moltes dones. Una greu vulneració dels dretshumans fonamentals de les dones que destrossa vides, famílies i comunitats però que conviu quotidianament entre nosaltres.

El degoteig constant d’assassinats no és més que la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostra societat. La violència física, psicològica, econòmica o els micromasclismes, són formes d’expressió de la violència masclista que sovint no són visibles a primera vista, i per tant són encara més difícils de atacar.

 

És especialment preocupant el creixement de la violència masclista entre els més joves i la falta de conscienciació de les generacions més joves. Lluny de la creença que els comportaments masclistes són un fet generacional, ens trobem amb la dura realitat que la violència masclista és més vigent que mai entre el jovent. I aquesta s’exerceix d’una forma més subtil i en dificulta la seva detecció, per això creiem que urgeix que els nostres governs reconeguin aquesta situació i posin els recursos necessaris per actuar-hi apostant per les polítiques de prevenció i sensibilització i destinant tots els recursos econòmics necessaris.

 

Des de totes institucions, independentment del seu nivell, es pot treballar per fer front a aquesta lluita diària. Revisant i millorant els protocols locals i comarcals davant un cas de violència masclista, amb suport als SIAD i a totes les associacions, taules amb tots els agents per coordinar accions, o realitzant programes per col·lectius específics.

 

El dret de les dones a viure lliures de violència masclista ha de ser una prioritat en les agendes polítiques i passar a ocupar agendes socials dels diferents governs. Ens cal un pacte global contra la violència masclista que impliqui tots els agents implicats en aquesta lluita.

En el procés de construcció d’una República catalana proclamem aquest dret com un dels drets fonamentals del nou país, fent-ne esment en la seva constitució i desenvolupant-lo a través d’una llei transversal que permeti posar fi a aquesta xacra social de la única manera que serà possible fer-ho: des de tots els àmbits socials, econòmics i culturals.

 

Encoratgem a tota la societat civil a mostrar una tolerància zero envers qualsevol manifestació de violència i mostrem, un cop més, el nostre compromís a seguir treballant per uns Països Catalans lliures de violència masclista.
 

Novembre de 2015

http://www.esquerra.cat/estatic.php?uri=25-novembre-1