Unes ulleres liles

Sílvia Casola
Sílvia Casola

Hi ha unes ulleres que són invisibles però al mateix temps ben visibles. No són unes ulleres tradicionals, però pots triar algunes de les seves característiques així com la intensitat i la forma de portar-les. Però en definitiva, compleixen amb la funció d’aquest aparell: permetre’ns veure-hi millor.

Portar les ulleres liles és una expressió que fa referència al fet de tenir incorporada la perspectiva de gènere, és a dir, detectar i visualitzar les situacions de desigualtat que encara patim avui les dones pel simple fet de ser dones. Perquè si una cosa ha sabut fer el masclisme, ha estat adaptar-se als nous temps per seguir ben present a la nostra societat. Vestit d’una falsa igualtat, el neomasclisme és el mateix de sempre, però menys visible i més difícil de detectar.

Però quan ens les posem ho veiem clar:

-No trobem dones al capdavant de grans empreses, ni en els seus consells d’administració (en menys d’un 9% n’hi ha alguna).

-Tampoc hi som presents al capdavant de les institucions ni llocs de presa de decisions.

-La bretxa salarial és del 25%. Dit d’una altra manera, regalem 80 dies cada any de la nostra feina.

-La publicitat ens segueix cosificant, veient-nos com un objecte que serveix per vendre.

-Seguim realitzant la majoria de les tasques de cura i de gestió de la llar. Hi dediquem 2h diàries més que els nostres companys.

Però no serveix de res seguir analitzant les desigualtats si no hi busquem solucions. I n’hi ha una que és ben senzilla: posar-nos les ulleres liles. Aquesta és una acció bàsica si volem canviar les coses. Partits, institucions i cadascun de nosaltres podem fer moltes accions diàries per avançar cap a la igualtat efectiva entre homes i dones, i començar per detectar i visualitzar les situacions de desigualtat és la clau de tot plegat.

Així doncs, posem-nos les nostres ulleres liles i avancem imparablement cap a una societat de dones lliures!

Sílvia Casola
@silviacasola
Presidenta de la SL de L'Hospitalet de Llobregat