"Jerarquia catòlica espanyola: despotisme desil·lustrat"

Pilar Navarro
Pilar Navarro
La jerarquia catòlica espanyola està fora d'aquest món, fins i tot per als catòlics, que respiren uns vents d'aggiornamento desconeguts des de fa dècades.

L'arquebisbe de València, Cañizares, ha afegit a les expressions habituals del seu verb incontenible la demonització de l'homosexualitat ("el imperio gay") en unes declaracions del passat dia 13 de maig, contra les que ja s'està preparant la denúncia.

El darrer episodi del serial retrògrad ( per ara ) ha estat aquest diumenge 27 de maig, quan ha fet una crida a desobeir les lleis basades en la igualtat de gènere amb paraules com "la ideologia més insidiosa i destructora de la humanitat de tota la història, que tracten d'imposar-nos poders mundials amb legislacions innòcues que no cal obeir" o "València no es mereix ser punta de llança en l'aplicació d'aquesta ideologia", tot adobat amb atacs al laïcisme "que ens volen imposar". Ells, que demanen respecte als seus acòlits per a les lleis del seu Déu i els seus manaments i es boten amb una arrogància i intolerància insultant la llei dels homes i les dones.

Personalment, no estic segura de si s'ha de presentar o no una denúncia respecte d'aquestes declaracions, atés l'excessiva judicialització de la vida política que vivim ara mateix. Tanmateix, si apliquem els barems de la dreta que empara aquestes expressions, la crida a la desobediència de la llei és apologia del delicte, penat per la llei.

És clar que no és dona, ni independentista, ni català, motius suficients per a fer caure sobre el teu cap tot el pes de la llei.

Però parlem d'actuacions emparades per una llei estatal, la de la igualtat entre dones i homes aprovada durant el govern socialista. Parlem d'un Estat aconfessional, segons la Constitució que diuen defensar, on tanmateix es privilegia la religió catòlica, amplament subvencionada ( IRPF, subvencions directes i indirectes, exempcions pagament IBI ).

Parlem per damunt de tot dels drets fonamentals de les persones, a creure o no, a viure en igualtat davant la llei, a estimar qui vulguem sense perdre cap dret humà ni de ciutadania. Parlem de llibertat i democràcia.

I això, aquests senyors, no ho entenen. Encara no han arribat al segle XVIII i la Il·lustració.

Pilar Navarro.
Secretària de la Dona d'Esquerra Republicana del País Valencià