Sóc dona

Article d'opinió d'Anna Chillida, candidata núm. 5 al Congrés per Tarragona

Començaré presentant-me: sóc dona. Aquest tret, que us pot semblar banal i obvi, porta associats molts aspectes vitals –i socials– que, moltes vegades, ens passen desapercebuts i que, aprofitant aquestes línies, m’agradaria treure a relluir.

Sóc dona i, per tant, formo part del 52% de la població. Un 52% que no es trasllada als àmbits de la vida pública; no tenim representació igualitària en alts càrrecs i llocs de responsabilitat. Pot haver-hi diferents causes però també sé que sóc d’aquell 52% que, arribat cert moment vital, ha de decidir entre formar una família o seguir-se promocionant a nivell laboral.

Sóc dona i, per tant, es dóna per suposat que he de pagar més per determinats productes només pel fet de ser-ho. La famosa anomenada taxa rosa. Us recomano que aneu un dia al supermercat i intenteu trobar les set diferències entre una maquineta d’afaitar per homes i una per a dones. Substancialment no n’hi trobareu moltes, però en el preu, sí.

Sóc dona i lluito per acabar amb una xacra social com és la violència masclista; que requereix de molta conscienciació, de destinar recursos i d’educació. I com que també sóc dona jove veig com el masclisme, lluny de desaparèixer, està manifestant-se d’altres formes entre els més joves, per exemple, a través de les xarxes socials.

Sóc dona i, per això, tothom es creu amb el dret d’opinar sobre el meu propi cos. Però jo vull decidir. Decidir coses tan simples com quan portar faldilla, quan maquillar-me, no veure’m pressionada a seguir dietes per tenir un determinat cos i, sobretot, vull decidir quan ser mare. I només ho he de decidir jo, només jo.  

Sóc dona i, com heu vist, això implica molt. Per això afegiré que sóc una dona jove, rebel, lluitadora, d’esquerres i, ara mateix, il·lusionada pel procés que està vivint Catalunya per a constituir-se com a país lliure. Construïm-lo entre totes, ja que la nostra lluita només arribarà a bon port si som presents a cada parada del camí, a cada decisió i, per això també, a Madrid. Aprofitem-ho per a treure aquests temes a debat i capgirem el país, renovem la política i els discursos i lluitem pels nostres ideals. Siguem la veu d’aquesta revolució que hem engegat. Fem un país lliure amb dones lliures, amb persones lliures. 

Anna Chillida, candidata núm. 5 al Congrés per Tarragona