Marta Roqueta i Betsabé Garcia guanyadores de dues beques de recerca de la Fundació Josep Irla

Les investigadores Marta Roqueta i Betsabé Garcia han estat les guanyadores de dues beques de recerca convocades per la Fundació Josep Irla. La Beca d'estudis feministes Nativitat Yarza 2016 ha estat concedida  al projecte «Avaluació de l’aplicabilitat a la realitat social catalana de les campanyes de prevenció dels matrimonis forçats i crims d’honor realitzades per la societat civil al Regne Unit» de Marta Roqueta. El jurat, format per Neus Torbisco —professora de filosofia del dret de la UPF—, Marta Selva —professora d’Estudis de Comunicació de la URV— i Tània Verge —professora de Ciència Política de la UPF—, ha escollit per unanimitat la proposta de Roqueta en considerar-la un projecte sòlid i rigorós, que té per objectiu donar visibilitat i resposta a una forma d’opressió que pateixen, de forma oculta, moltes dones de diferents minories ètniques, també en els països occidentals, i que se suma a les injustícies que ja d’entrada pateixen per raó d’origen.
Roqueta és màster en Periodisme Avançat per la URL i llicenciada en Periodisme per la UAB. És fundadora i editora de Zena, una revista digital sobre cultura popular amb perspectiva de gènere. Durant el proper any cursarà el màster d’Estudis de Gènere a la School of Oriental and African Studies de la University of London.

D'altra banda, la Beca d’estudis històrics President Macià 2016 ha estat atorgada al projecte «Biografia de Maria Dolors Bargalló i Serra (Barcelona, 1902 – Mèxic DF, 1980)» de Betsabé Garcia. El jurat, format per Antoni Segura —catedràtic d’Història Contemporània de la UB—, Joan Serrallonga —catedràtic d’Història Contemporània de la UAB— i Queralt Solé —professora d’Història Contemporània de la UB—, ha escollit per unanimitat la proposta de Garcia, que estudiarà la figura de Maria Dolors Bargalló, la propagandista més important d’Esquerra durant la dècada republicana i que va esdevenir presidenta de la Unió de Dones de Catalunya durant la Guerra Civil. Exiliada a Mèxic continuà militant a ERC fins a la seva mort, tot col·laborant amb l’Orfeó Català de Mèxic i amb les emissions radiofòniques en llengua catalana al país americà. Betsabé Garcia és llicenciada en Filologia Hispànica per la UB i s’ha especialitzat en estudis biogràfics dels quals ha publicat Roc Boronat. El republicà que va fundar el Sindicat de Cecs de Catalunya —amb Jordi Amat— (2008) i Amb uns altres ulls. La biografia de Montserrat Roig (2016).