Lluitem contra el masclisme, la Marta ho ha fet

Article d'opinió de Núria Gavarró

Diumenge, durant la primera part del partit de futbol que es jugava entre l'UE Valls i el Cambrils Unió al camp del Vilar de Valls va tornar a passar un fet que, malauradament, vivim i patim dia rere dia les dones en tots els àmbits quotidians: a l'escola, a la universitat, a la feina, en recintes esportius, en espais d’oci o al carrer. Parlo d'aquests comentaris, o fins i tot insults, que a vegades hem de sentir, amb una forta connotació masclista i amb total impunitat per part de qui els llença; sovint a tall de mofa però moltes vegades de forma intencionada; llances que ens penetren en l’ànima com una fiblada a la pell.

Però aquesta vegada, un insult masclista llançat contra l’àrbitra Marta Galego, que debutava a la Segona catalana, no va resultar impune. La nova llei que va instaurar la Federació Catalana de Futbol la temporada passada permet que un àrbitre aturi un partit si sent insults des de la graderia. I així ho va fer la Marta. Junt amb els seus liniers, l'àrbitra va aturar el partit després que, enmig d’una polèmica arbitral per una jugada entre un jugador de l'UE Valls i Cambrils Unió, un espectador li digués “vete a fregar los platos”.

És evident que en aquesta societat encara estem lluny d’una equitat real entre homes i dones i per tant necessitem seguir amb aquest treball de fons i de base per aconseguir la igualtat efectiva de gènere i el respecte entre homes i dones, bàsic per eradicar la violència de gènere. Però cada pas que fem, cada nou estadi que assolim, és important per assentar les bases de la societat tolerant i igualitària que volem. És en aquest sentit que són totalment necessàries l’aplicació de lleis i normes, en tots els àmbits de la vida quotidiana, per tal d’aconseguir l’eradicació total d’uns comportaments que són del tot reprotxables. Només amb una valentia real a l’hora de legislar en aquest àmbit aconseguirem tallar de soca-rel les actituds masclistes.

La decisió de l'àrbitra Galego d'aturar el partit, emparant-se en la nova llei de la Federació Catalana de Futbol, i d’expulsar del camp d’esports la persona que havia llançat l’insult, va ser molt aplaudida pel públic. Aquest fet demostra que la gent va prenent consciència que és cosa de tots lluitar per aconseguir una equitat real d’homes i dones en tots els àmbits de la vida i que la interiorització per part de tots de la igualtat de gènere, com a premissa bàsica en el tracte igualitari entre homes i dones, és essencial per viure en harmonia dins de la societat.

 

Núria Gavarró i Rodríguez

Regidora d’ERC de Participació ciutadana i Igualtat i de Transparència i Tecnologies de la informació a l’Ajuntament de Valls