El Congrés aprova la iniciativa d'Esquerra per a la rebaixa de l'IVA als productes d'higiene femenina i bolquers

Tots els grups del Congrés de Diputats excepte el PP, que s'hi ha oposat, han votat aquest dimarts a favor d’una proposició no de llei d’Esquerra Republicana per reclamar la rebaixa de l’IVA als productes d’higiene íntima femenina i els bolquers per a infants i gent gran, que actualment tributen al 10% els primers i fins al 21% els segons. La diputada Teresa Jordà, que ha defensat la proposta, ha recordat que pagar com a productes de consum el que en realitat són de primera necessitat i d’ús regular per a les dones, com són els tampons i les compreses, representa ‘una absoluta discriminació per a un col·lectiu que representa el 52% de la població’. La iniciativa s'ha debatut i votat a la Comissió d'Igualtat.

Una dona, ha recordat Jordà, utilitza de mitjana unes 17.000 compreses al llarg de la seva vida. No considerar aquest producte de primera necessitat ‘sembla que obeeixi a una mentalitat fins i tot rància, des del moment que pot donar a entendre que se’ls faci pagar un preu per la seva especificitat biològica’.
Jordà ha recordat que a països com França o el Regne Unit, la mobilització ciutadana al costat del compromís de diferents forces polítiques ja han permès rebaixar l’IVA per a aquest tipus de productes del 20% al 5,5%, en l’exemple francès, i que en el cas britànic s’estigui en l’horitzó de declarar-los exempts d’aquest impost, com passa en altres països com Canadà.

Un cas semblant és el de bolquers per a nadons i gent gran, que arriben a tributar fins al 21%. ‘Un bebè pot necessitar bolquers durant els dos primers anys de la seva vida i el cost per a cada infant és, de mitjana, de 150 euros mensuals’, ha recordat Jordà.

La petició d’Esquerra és perquè la rebaixa de l’IVA permeti aplicar la tarifa súperreduïda del 4% per a aquest tipus de productes. Per aconseguir-ho, el govern espanyol ha de defensar prèviament davant la Unió Europea, que té sobre la taula l’harmonització d’aquest impost per al conjunt de la Unió, que els estats disposin de marge per poder establir aquest tipus de tarifa.

Des del Parlament Europeu, l’eurodiputat d’Esquerra Josep M. Terricabras ja ha presentat iniciatives en aquest aquest mateix sentit en el marc dels treballs inciats per la Comissió Europea.

La votació final ha estat de 19 vots a favor i 14 en contra.