Terricabras impulsa una campanya per eliminar l’IVA dels tampons, compreses i copes menstruals

El diputat per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras, entre d’altres diputats del grup dels Verds / Aliança Lliure Europea, ha impulsat una campanya per reduir el màxim possible l’IVA dels productes d’higiene femenina i dels bolquers. Després de la pregunta parlamentària que Terricabras va presentar a la Comissió Europea (CE) el passat mes de juny, el diputat republicà impulsa ara una iniciativa més ambiciosa. Juntament amb altres diputats del grup Verds / ALE, del qual Terricabras n'és vicepresident, està recollint firmes per impulsar una Declaració Escrita* (DE) que reclama que s’acabi amb un sistema impositiu discriminatori per les dones.
 
La declaració, que necessita la firma de la meitat dels diputats i diputades del Parlament Europeu (PE) per tenir validesa, malgrat no ser legislativament vinculant, és un posicionament oficial del PE amb una alta càrrega política i simbòlica. És per aquesta raó que aconseguir el posicionament del PE a favor de la reducció de l'IVA de tampons, compreses i copes menstruals serviria per, en segon terme, pressionar la CE perquè permeti que els estats membres puguin aplicar un IVA inferior al 5% en la revisió de la directiva sobre l'IVA que s'iniciarà l’any vinent.   
  
'Aquests productes sanitaris com compreses, tampons o bolquers són essencials per a la higiene de les dones, la mainada i la gent gran i no poden estar gravats amb un IVA que correspon més a productes de luxe que de primera necessitat, que és el que són', afirma Terricabras. 'Cal recordar que les conclusions del Consell del passat mes de març deien que un IVA del 0% per aquests productes seria benvingut', afegeix el diputat republicà.

Aquesta campanya també es duu a terme conjuntament amb el Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, per aplegar el màxim de suports possibles. La proposició no de llei presentada per Esquerra va obtenir el suport de tots els grups de la cambra tret del PP, que s’hi va oposar. A la proposta es demana que es rebaixi l’IVA dels productes d’higiene femenina, que actualment tributen un 10%, i dels bolquers per a mainada i gent gran, que ho fan un 21%.