MANIFEST PER AL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES PER LA PAU I EL DESARMAMENT.

Posta dones i pau 2017
Posta dones i pau 2017
Un cop més, ERC se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament, que es commemora cada 24 de maig des de l’any 1982, quan centenars de milers de dones es van organitzar contra les armes nuclears i la carrera armamentística.
 
En un conflicte armat, el 90 % de les víctimes és població civil. D’aquest percentatge, gairebé tot són dones i infants. Durant els conflictes armats, els atacs als drets humans de les dones, com ara l’assassinat, la violació, l’esclavitud sexual i l’embaràs forçat, s’utilitzen com a arma de guerra. Allà on hi ha un destacament de soldats o un grup armat, ja sigui en temps de pau o en situació de conflicte, les dones són víctimes d'un plus de violència.
 
S’han produït avenços importants pel fet de qualificar aquests atacs com a crims de guerra i contra la humanitat, la violació, l’esclavitud sexual, l’embaràs o l’avortament forçat, però aquests avenços són insuficients i no impedeixen que les dones immerses en un conflicte bèl·lic continuïn patint aquests tipus d’atemptats.
 
Per tant, la seguretat no passa perquè hi hagi més lleis, més normes o més cossos armats, sinó per un canvi en la relació dels valors, un canvi estructural, amb el qual tothom s’ha d’implicar.
 
Les dones, al llarg de la historia (la no oficial, la que ens continua invisibilitzant), ens hem oposat i hem mostrat el nostre rebuig a les guerres. Catalunya també ha tingut les seves referents històriques, una de les quals fou l’Enriqueta Gallinat (1931-2006), militant d’Esquerra Republicana de Catalunya, que va col·laborar amb les xarxes d’evasió de refugiats que fugien de l’ocupació nazi des de Perpinyà.
 
Actualment, milers de persones fugen dels seus  països pels conflictes i guerres, dels quals la meitat de les arribades són dones i menors. Durant aquest llarg camí de l’exili, són víctimes de violència de gènere, de l’explotació sexual, i tota mena d’abusos… Per tot això, calen mesures per atendre les refugiades. I demanem, com hem fet moltes vegades, i molt especialment amb motiu de la guerra a Síria i el drama que es viu al Mediterrani, que els estats membre de la UE compleixin el compromís de les quotes d'asil als refugiats i refugiades
 
Amb les accions, el treball conjunt i les experiències de moltes dones del passat i del present, podem desenvolupar la resistència contra les pors i les violències, però ens cal també la responsabilitat, la complicitat i el treball conjunt de tota la ciutadania; només així crearem una cultura de la pau en aquest món cada cop més global.
No som responsables del nostre passat, però sí del nostre futur, i volem viure en un món més solidari i gratificant per a nosaltres i per a les nostres famílies. Els errors que han comès els nostres avantpassats ens han d’ajudar a aconseguir la pau permanent.
 
Les dones d’Esquerra Republicana de Catalunya ens considerem antimilitaristes i activistes a favor de la pau i el desarmament, per aquest motiu volem que els pressupostos destinats a despesa militar es destinin a accions socials i molt especialment d’acollida. I que les persones refugiades víctimes de les guerres siguin benvingudes i acollides a casa nostra.