Una República en pro de la igualtat

Olga Palahí Palafrugell
Olga Palahí Palafrugell
“La República Catalana té nom de Dona”. I què vol dir aquest eslògan? Doncs que la República Catalana ha de ser una oportunitat i una eina per treballar més efectivament en pro de les dones, i en pro de les polítiques d’igualtat efectiva entre gèneres. Les últimes lleis aprovades al Parlament de Catalunya en aquest tema també han sigut tombades pel Tribunal Constitucional Espanyol, com els plans d’igualtat a la feina, les mesures contra l’assetjament sexual, i l’equitat en l’organització sindical i negociacions pels treballadors, entre altres.
 
Tot i afavorir la normativa i legislació a favor de la igualtat, encara hem de trencar el sostre cultural; un sostre que fa que les dones encara no siguem igualment representatives en càrrecs directius, en platós de televisió, en partits polítics, i que inclús dins de casa encara ara haguem de portar el pes de la cura dels fills, persones grans i la casa. És un sostre de vidre que es va començar a escardar fa dècades, i que per tant, entre tots podrem acabar trencar.
 
Hem de trencar aquest sostre cultural per no haver de sentir comentaris masclistes; per no haver de veure campanyes publicitàries de cosificació de les dones; per no haver de donar explicacions a les entrevistes de feina sobre si volem tenir fills; per no cobrar menys que un home amb els mateixos estudis i experiència; i sobretot per tal que les víctimes de la violència masclista no hagin de respondre preguntes masclistes al jutjat com si van tancar prou bé les cames per evitar ser violades.
 
La lluita feminista només és una lluita temporal en pro de la igualtat de drets, de les dones i també dels homes i infants. És una lluita que hauria de formar part de tothom i que acabarà en aconseguir la plena igualitat. Tots tenim o hem tingut mare, alguns/es tenim germanes, alguns/es tenim dona, i alguns/es tindrem filles. Que potser no volem la plena igualtat en drets i obligacions per a elles? O potser només voldrem els drets per les nostres dones i per la resta no?
 
La plena igualtat per a tothom ens farà més lliures.
 
Olga Palahí
Secretària d'Organització i de la Dona ERC Palafrugell