Dones que obriren portes

2019, és any d'eleccions municipals. En un moment on ens manquen els referents femenins i feministes, tirem la mirada enrere i indiscutiblement, recordem la Nativitat Yarza.

Un dia com avui de l'any 1934, la Nativitat Yarza va ser escollida alcaldessa de Bellprat. No només perquè va encapçalar la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions municipals de l'any 1934 sinó, perquè es va convertir en la primera dona batllessa del país escollida per sufragi universal, la recordem.

Tots els homenatges i escrits que fem parlant d'ella, no fan justícia a la tasca que va portar a terme per estendre els valors feministes, laics i republicans durant el seu curt pilotatge municipal. És per això que reproduïm paraules seves recollides a la revista "Estampa" de l'any 1934, com si ella ens ho digués avui, vuitanta-cinc anys després.

 

<<¡Si supiera usted qué dura y qué trabajadora es la mujer del campo catalán! Como los hombres, labran, aran, cavan. Como los hombres, arrancan a la tierra su corteza de piedras y malezas para plantar la vida. Saben vivir con muy poco y saben ahorrar. Sí; son sus iguales para el trabajo, para las obligaciones, ¡para todo!, ¿por qué no lo han de ser en sus derechos? No basta que se haya afirmado esto en una Constitución. Hay que decírselo, hay que enterarlas de esta buena nueva.>>

 

Sí a les dones al capdavant de les candidatures. Sí a la República Feminista Catalana.