Quines polítiques locals es poden fer per garantir la igualtat de gènere als nostres municipis?

Respon Maite Aymerich i Boltà

- Quines polítiques locals es poden fer per garantir la igualtat de gènere als nostres municipis?
- Quines polítiques locals es poden fer per garantir la igualtat de gènere als nostres municipis?

Cada mes, la revista de l’ACM fa una pregunta que responem els diferents partits. En el nostre cas sempre la signa un regidor/a o alcalde/ssa. Aquesta última publicació l’ha signat la Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat).

- Quines polítiques locals es poden fer per garantir la igualtat de gènere als nostres municipis?

La República ha de ser la plasmació d’una societat de dones i homes lliures i amb les mateixes oportunitats i responsabilitats. Com deia Susan B. Anthony “Homes, els seus drets i res més; dones, els seus drets i res menys”. Cal partir de la idea que per a poder garantir l’accés de les dones en tots els àmbits de representació i presa de decisió cal garantir aquests drets a totes les persones i treballar per eliminar les traves culturals i ideològiques que avui no ho fan possible. El món local republicà ha de fer seu aquest principi i revisar tot allò que fa. Només actuant des d’aquesta perspectiva en tots els àmbits podrem garantir que no s’exerceix, des de l’àmbit local, cap discriminació per raó de gènere.

Els ajuntaments han de vetllar per fer del municipi un espai de creixement personal per a tothom, un espai de desenvolupament social i d’exercici de la ciutadania, ha de facilitar l’apoderament de més dones per fer sentir la seva veu. Tots els àmbits de l’Ajuntament han d’incorporar la mirada de gènere. Només així garantirem la igualtat d’oportunitats per a tothom.

Els nostres municipis també han de ser espais segurs i lliures de violències masclistes. Un país equilibrat és aquell en què els drets de tota la ciutadania són efectius sigui quina sigui la dimensió del municipi.

Fins ara i gràcies,

 

Breu biografia: La Maite és pedagoga i política catalana. Des del 29 de desembre de 2015, exerceix com a alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts (municipi de la comarca Baix Llobregat).

Va ser la número dos a la llista de Junts x Sant Vicenç (Esquerra Republicana i Vicentins pel canvi) que va guanyar les eleccions municipals celebrades el 24 de Maig de 2015. Des d’aleshores va ser primera tinenta d’alcaldia i regidora de Cultura, Solidaritat, Cooperació i Voluntariat fins esdevenir alcaldessa el 29 de desembre de 2015, quan va substituir l’Oriol Junqueras.

Fins l’agost de 2017 va compaginar l’alcaldia amb la seva tasca en l’àmbit docent com a directora de l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic B-39 de Sant Vicenç dels Horts. Des del setembre de 2017 es dedica exclusivament a l’alcaldia.

El 8 de juny de 2018 l’assemblea de Junts x Sant Vicenç va escollir per unanimitat Maite Aymerich per encapçalar la llista de la formació a les properes eleccions municipals del maig de 2019.