Sara Bailac i Ardanuy, candidata al Senat per Lleida

"He fet callar la impostora que portem dins i he acceptat el repte de rejovenir i feminitzar una institució encarcarada com el Senat espanyol."

Sara Bailac i Ardanuy, candidata al Senat per Lleida
Sara Bailac i Ardanuy, candidata al Senat per Lleida

Sóc la Sara Bailac i avui, companyes, vinc a explicar-vos que he acceptat un gran repte. He fet callar la impostora que portem dins i he acceptat el repte de rejovenir i feminitzar una institució encarcarada com el Senat espanyol, una d’aquelles cambres on molts van a acabar la seva carrera política i on nosaltres hi anem a fer-hi sentir la nostra veu.

Vinc de treballar colze a colze amb el món municipal, amb les alcaldesses, alcaldes, regidores i regidors d’ERC, i he acceptat el repte d’anar al Senat per molts motius. Per combatre el discurs de la repressió amb més democràcia. Nosaltres som les de les urnes i sabem que a cada elecció tenim el repte de consolidar i augmentar la majoria independentista enfront de la repressió. Anem a Madrid a defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya enfront els instigadors del 155. Les dones joves hi anem també perquè tenim un deute generacional: per demanar memòria, reparació i justícia per les persones represaliades pel Franquisme. Al Senat hi anem també per defensar, blindar i fer avançar els drets de les dones davant la ultradreta misògina. Anem a fer avançar els drets de les dones davant dels qui volen decidir per nosaltres, davant dels qui ens diuen què hem de fer amb els nostres cossos, els que sostenen una justícia masclista i polititzada. Hi anem per plantar cara davant d’un sistema patriarcal que ens vol encara en ple segle XXI sotmeses, callades i empobrides.

Avui m’han demanat que respongui una qüestió: “Per què ens calen feministes a totes les cambres?”. Les dones feministes hem de ser al Senat, al Congrés, al Parlament Europeu, als Ajuntaments i on convingui perquè ningú no parli ni decideixi per nosaltres. Les dones hi hem de ser per justícia representativitat democràtica, per incorporar talents i experiències, seguint la màxima de l’Oriol Junqueras i la Marta Rovira que aspiren a que el partit sigui el més semblant possible a la societat que vol representar. Les dones hi hem de ser perquè es tinguin en compte experiències i interessos que no havien estat tinguts en compte. I un exemple el tenim a la Conselleria de Salut, encapçalada per la consellera Alba Vergés, que ha posat sobre la taula una malaltia fins ara invisibilitzada i que afecta a moltes dones com és l’endometriosi. Les dones hem de ser a les institucions perquè quan hi ha dones feministes, totes les dones avancem.

Al Senat no hi aniré sola i m’hi enduc els aprenentatges i els coneixements del meu pas per les JERC i ERC. Companyes com l’Anna Teixidó, la Georgina Oliva, l’Ester Alberich, la Carme Porta i la Mireia Mata han estat mentores, com també totes les dones valentes, totes les companyes de lluita feminista. Amb la força de totes elles i de totes vosaltres entomem aquest gran repte. Volem ser més dones feministes a les institucions per plantar cara a la repressió i als misògins, perquè ningú no parli ni decideixi per nosaltres i per fer avançar els drets de les dones fins a la República Catalana i Feminista.

Guanyarem!

 

Breu biografía: Sara Bailac i Ardanuy (Tàrrega, 1986). Politòloga especialitzada en drets de les dones i cooperació internacional. Ha treballat a l'administració pública i ONG a Catalunya, Argentina i Portugal. Sòcia d'Òmnium Cultural i d'entitats de cultura popular. Ha publicat dos llibres de poesia.