2a convenció de dones d'Esquerra Republicana. Reus, 30 de març 2019

Crònica de Núria Tomás Corominas

2a convenció de dones d'Esquerra Republicana. Reus, 30 de març 2019
2a convenció de dones d'Esquerra Republicana. Reus, 30 de març 2019

De bon matí (massa dematí per ser dissabte, aquelles hores en les que et preguntes en quin moment vas decidir que era una bona idea dedicar un dissabte al matí a anar a una convenció de dones d'ERC) ens hem trobat les del Vallès Occidental (Anna i Pilar de Matadepera, Eva de Sant Cugat i servidora, de Terrassa) per anar a trobar l'autocar que venia de "l'altre" Vallès en un punt de l'autopista, al que la senyora Google-maps ens ha dut amb total diligència. Ja al cotxe ha començat la xerrera, tot i l'hora, tot i ser pràcticament desconegudes, però amb una complicitat que ha permès compartir retalls de vida que van una mica més enllà dels apunts autobiogràfics.


En un no res ens hem plantat a Reus, acreditació i cap dins l'auditori. Un lloc gran, lluminós, ple de dones diverses. Diversitat d'edats, de cossos, d'estils, però amb molt groc i lila en comú.


Les dones de Reus ens han donat la benvinguda amb xifres: som moltes, som més, però no som prous, com a molt ocupem un terç de l'espai polític, així que fins que no ocupem, un 51%, res de cofoisme. Una crida per treure els alcaldes poltrona, per fer fora el model de caciquisme, que és molt masculí.


La Mireia Mata ens ha convidat a escriure el futur amb tinta lila i seguir amb la lluita per introduir la mirada violeta. Ens han llegit cartes de la Dolors i la Carme, que ens animen a que ens cuidem, també ho ha repetit la Meritxell Serret, que la repressió ha començat però no s'ha acabat. Cuidem-nos, que totes fem falta per fer la república. La Diana Riba ens ha recordat que quan una dona entra en política, canvia la dona. I quan hi entrem moltes, canvia la política. La Sara Bailac, candidata al Senat, necessitarà tota la força per posar la seva mirada lila en aquesta institució rònega com poques, però amb l'energia que ha transmès, estic segura que se'n sortirà "quan hi ha dones feministes, totes les dones avancen" amb ella al Senat, avançarem. La Fina Campàs, candidata de Sant Feliu i activista LGTBI s'ha endut diverses ovacions i aplaudiments entusiastes parlant dels drets de totes i de les invisibilitzacions d'alguns col·lectius que no podem permetre'ns. La Noemí Egea, candidata del jovent republicà a Sta. Coloma de Gramenet, que li venia al darrera, temia no estar a l'alçada després del discurs abrandat de la Fina, però aquest Jovent són la bomba i, oi tant que ha estat l'alçada!!! També tenim veteranes que són la rebomba, l'Isabel Sales i l'Empar Pont, ens han explicat les seves vivències de pioneres i tota la pedra que han picat: perseverants, ens han obert camí a totes les que hem vingut al darrera. En acabar no he pogut estar-me d'anar-les a trobar per abraçar-les i donar-los les gràcies.


Finalment, hem tingut la ponència de la Cristina Sánchez i Miret, Sociòloga especialista en polítiques amb perspectiva de gènere, i això sí que es fa difícil de resumir. Si mai teniu ocasió de sentir-la, feu-ho. Em quedo amb dues coses de les que ha dit: una, que s'han de refer camins, canviant el camí, trobes coses noves. I la segona, és la preocupació pels homes d'esquerra que són masclistes i fan bandera del feminisme.


La Marta Rovira des de Ginebra, ha tancat la sessió, encomanant força.


I de tornada, ja a l'autocar, he vist clar que la vaig encertar quan vaig pensar que era una bona idea dedicar un matí de dissabte a anar a una convenció de dones d'ERC. Hem fet xarxa, hem vist que no estem soles, que hi ha molta feina per fer i que juntes, la farem, no hi ha dubte.

 

Núria Tomás Corominas

Secretària de les dones de Terrassa