Esquerra Republicana, el partit que s’emmiralla en la societat que representa

Tall d'article de Mònica Ruiz

Esquerra Republicana, el partit que s’emmiralla en la societat que representa
Esquerra Republicana, el partit que s’emmiralla en la societat que representa

Els resultats històrics a les eleccions municipals es tradueixen en més dones, joves i catalans d’orígens diversos que mai als ajuntaments

 

Les eleccions municipals del passat 26 de maig van fer d’Esquerra Republicana la força més votada i el partit que més creix arreu del país amb més de 800.000 vots i més de 3.000 regidors. Els republicans no només han augmentat en suports i representació institucional, sinó també en fer del partit un mirall de la societat catalana, en fer d’Esquerra Republicana un partit transversal i plural, i així s’ha manifestat en els resultats d’aquestes eleccions.


De fet, perseguint un dels objectius que el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, sempre defensa i lloa: “ser el pal de paller i reunir forces diverses per representar la societat”; el partit republicà ha obtingut més regidores que mai, una seixantena de representants del Jovent Republicà, una trentena d’electes catalans de diferents orígens i una gran quantitat de candidats LGTBI.

La igualtat efectiva també a les institucions

Amb l’aposta estratègica del Pla d’Igualtat del partit, aprovat per unanimitat el desembre de 2016, i amb les llistes cremallera Esquerra Republicana ha obtingut més regidores que mai en unes eleccions municipals. Així, de les gairebé 850 regidores que es van elegir el 2015, enguany s’ha passat a 1.384 de 3.107, és a dir, un 44,57% del total, més de 8 punts més respecte el 2015, quan el nombre de regidores suposava un 36% del total. Un augment molt considerable i que, tal i com comenta la vicesecretària de Dones d’Esquerra Republicana, Mireia Mata, “tenim més dones electes que mai. Hem avançat molt, ens hem situat com a partit de referència també en feminisme institucional, encara ens queda feina a fer i no pararem d’avançar fins a assolir la igualtat efectiva”.

 

Si el 2015 hi van haver 165 candidatures d’Esquerra Republicana encapçalades per dones, enguany la xifra ha augmentat fins a les 229, de les 807. Tot i que encara falten uns dies perquè es constitueixin els ajuntaments i els nous governs municipals, Esquerra Republicana tindrà almenys 51 alcaldesses, ja que van obtenir majoria absoluta el passat 26 de maig. També s’espera que més d’una trentena ho puguin ser fruit de pactes, com ara Camí Mendoza a Cambrils, que molt previsiblement revalidarà el càrrec.


Per a Mireia Mata aquesta aposta per la igualtat no es queda només en un increment numèric sinó que també es tracta de “feminitzar la política, de fer feminisme municipalista i enllaçar amb el llegat de la Nativitat Yarza, la primera dona alcaldessa dels Països Catalans, d’Esquerra Republicana”, explica.


Article sencer: https://www.esquerra.cat/ca/esquerra-erc-mirall-societat-catalana-diversitat-dones-jovent